| Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019

Δ. Παπαδημούλης: Δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια οι ξενοφοβικές συγκρούσεις


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Δ. Παπαδημούλης: Δεν έχουν θέση στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια οι ξενοφοβικές συγκρούσεις

«Οι ξενοφοβικές, γεμάτες μίσος, συγκρούσεις δεν έχουν θέση στη σημερινή Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Ο αλυτρωτισμός και ο εθνικισμός μπορούν μόνο να καταστρέψουν τους λαούς» τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος παρευρέθηκε στη Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια.


Στην ομιλία του ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στην ιστορικής σημασίας Συμφωνία των Πρεσπών, συγχαίροντας τους ηγέτες Ζάεφ και Τσίπρα για την επίτευξή της. Εξήρε τη σημασία της πολιτικής βούλησης, προκειμένου να βρίσκονται λύσεις και να οικοδομούνται  γέφυρες συνεργασίας, ενώ τόνισε ότι «οι ξενοφοβικές, γεμάτες μίσος, συγκρούσεις δεν έχουν θέση στη σημερινή Ευρώπη και τα Βαλκάνια».

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί σε όσους «χειρίστηκαν με λαϊκισμό αυτό το ευαίσθητο θέμα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες, εκμεταλλευόμενοι τις ευαισθησίες και των δύο λαών σε θέματα ταυτότητας». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «σήμερα όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν τα αμοιβαία οφέλη από τη συμφωνία, τόσο για τις δύο χώρες, όσο και για ολόκληρη την περιοχή».

Υπογράμμισε πως «το προσεχές διάστημα είναι καθοριστικό για την περιοχή, δεδομένου ότι η ΕΕ θα αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία». Πρόκειται, όπως είπε, «για μια σημαντική απόφαση, η οποία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή. Και θα είναι, επίσης, μια απόφαση μεγάλης ευθύνης για την ΕΕ, που θα ενδυναμώσει την αξιοπιστία της. Η ΕΕ πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει το μομέντουμ, που οικοδομήθηκε με την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου οι χώρες της περιοχής να μπορέσουν να χτίσουν σχέσεις συναίνεσης και καλής γειτονίας, πάνω στη βάση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων».

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έκλεισε την ομιλία του, απευθύνοντας έκκληση προς το προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει τις  διαπραγματεύσεις προσχώρησης στην ΕΕ.

«Η ΕΕ έχει μια ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι μια αξιόπιστη δύναμη διασφάλισης της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε την περασμένη εβδομάδα σε άρθρο του στους Financial Times, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Μια απόφαση να αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες θα αποτελούσε μια ισχυρή απάντηση στις δυνάμεις που στόχο έχουν να βυθίσουν την Ευρώπη -και τα Βαλκάνια- πίσω στον εθνικισμό, τις μονομερείς ενέργειες και τον κατακερματισμό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε πως η συμφωνία των Πρεσπών «ανέδειξε τη σημασία του ίδιου του ευρωπαϊκού εγχειρήματος σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές του.

 

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο