| Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019
«Ήταν τιμή μου να παρευρεθώ, με άλλους Ευρωβουλευτές, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργο Σταμάτη και να ακούσω βιώματα νέων από τον Οργανισμό Ανεξάρτητης Διαβίωσης στην Ελλάδα και να συζητήσω μαζί τους για έμπρακτες πολιτικές συνεισφοράς στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία» δήλωσε ο Αλέξης Γεωργούλης.
Και πρόσθεσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως περίπου 12-15% του πληθυσμού διαθέτει κάποιου είδους αναπηρία, γεγονός που αποδεικνύει πως το κομμάτι αυτό της κοινωνίας είναι αναπόσπαστο και διαθέσιμο προς αξιοποίηση. Ορατότητα αυτών των ατόμων στην κοινωνία, ορθή πληροφόρηση και επαρκή ενημέρωση των πολιτών, είναι τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης στην κοινωνία». Σημείωσε πως θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια επίτευξης ενός μέλλοντος που δεν θα γνωρίζει διακρίσεις.
Τον περασμένο Ιούλιο σε έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, διαπίστωνε πως μερικά από τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία είναι η αδυναμία πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους, δημόσια κτίρια και μέσα μεταφοράς, οι διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον, ο περιορισμός των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων και η αδυναμία ένταξης των παιδιών στη σχολική εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά την εργασία η ίδια έκθεση σημείωνε ότι οι υποθέσεις που αφορούν διάκριση λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης εμφανίζουν σταδιακή αύξηση ενώ αφορούν λιγότερο τον ιδιωτικό και περισσότερο τον δημόσιο τομέα. Επίσης, ενώ με νόμο του 1998 ορίζονται συγκεκριμένες ποσοστώσεις για τις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι ποσοστώσεις αυτές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ ειδική αναφορά γίνεται για τα άτομα με αναπηρία που βρέθηκαν στην Ελλάδα με τα πρόσφατα προσφυγικά ρεύματα. Ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει πως ενώ υπάρχει μέριμνα για τον εντοπισμό και την προστασία των ατόμων με αναπηρία κατά την είσοδο και την εξέταση του αιτήματος ασύλου τους, κατά την εφαρμογή της νομοθεσίας προκύπτουν προβλήματα, όπως η ανεπάρκεια ή πλήρης έλλειψη κατάλληλων προνοιακών δομών, η διαβίωση σε συχνά ακατάλληλες συνθήκες στα νησιά, με αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στην παραπομπή των ευάλωτων στην κανονική διαδικασία του ασύλου στην ενδοχώρα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο