| Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020

Ευρωβουλευτές προς Ισπανία: Αλλάξτε τη πολιτική σωφρονισμού και διασποράς των Βάσκων


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ευρωβουλευτές προς Ισπανία: Αλλάξτε τη πολιτική σωφρονισμού και διασποράς των Βάσκων

Την αλλαγή στην πολιτική σωφρονισμού και διασποράς των Βάσκων κρατουμένων που εκτίουν την ποινή τους στα σωφρονιστικά καταστήματα της Ισπανίας ζητούν από τον Ισπανό πρωθυπουργό 38 Ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.


Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές επικαλούνται το ψήφισμα για τα σωφρονιστικά καταστήματα και τις συνθήκες κράτησης των φυλακισμένων, που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 5 Οκτωβρίου του 2017 και στο οποίο καταδικάζεται «η πολιτική διασποράς, την οποία εφαρμόζουν ορισμένα κράτη-μέλη, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει και προσθέτει ποινές που επηρεάζουν τις οικογένειες των κρατουμένων». «Η χιλιομετρική απόσταση, όχι μόνο μοιάζει σαν μια μορφή ᾽᾽τιμωρίας᾽᾽για τους συγγενείς των κρατουμένων που επιθυμούν να τους επισκέπτονται, αλλά λειτουργεί και αποτρεπτικά  για τους ίδιους τους κρατούμενους στην προσπάθειά τους για μια σωστή κοινωνική επανένταξη», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές και επισημαίνουν πως «μια αλλαγή στην πολιτική σωφρονισμού κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ, στην πορεία συμφιλίωσης και εγκαθίδρυσης μιας δίκαιης και μακροχρόνιας ειρήνης στη Χώρα των Βάσκων».

 Σημειώνεται ότι στις ισπανικές φυλακές σήμερα εκτίουν την ποινή τους 205 Βάσκοι κρατούμενοι, με τους 184 να κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα, τα οποία απέχουν 250-1.100 χλμ. από τον τόπο κατοικίας τους.

 Τέλος, οι ευρωβουλευτές, μαζί με το αίτημα για αλλαγή στην πολιτική μεταχείρισης και διασποράς των Βάσκων κρατουμένων, καλούν την ισπανική κυβέρνηση να βρει μια λύση, ιδιαίτερα για τους Βάσκους που κρατούνται στις ισπανικές φυλακές, ενόσω πάσχουν από πολύ σοβαρές ή/και ανίατες ασθένειες. «Τα αιτήματα αυτά υποστηρίζονται ευρέως από τη βασκική κοινωνία, τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, την κοινωνία των πολιτών και την αυτόνομη κυβέρνηση των Βάσκων και εκφράστηκαν στις πρόσφατες μεγάλες συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα στις 11 Ιανουαρίου στο Μπιλμπάο και την Μπαϊόνα» αναφέρουν κλείνοντας την επιστολή τους οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο