| Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020

Αντισυνταγματική η απόφαση για την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αντισυνταγματική η απόφαση για την επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές

Αντισυνταγματική έκρινε το πολυμελές πρωτοδικείο της Πάτρας την επιβολή δικαστικού ενσήμου στην Ελλάδα στις αναγνωριστικές αγωγές και επιβεβαιώνει ότι υπονομεύει την πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.


Το θέμα είχαν αναδείξει με ερώτηση τους οι έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τον Δεκέμβριο του 2019 με πρωτοβουλία της Έλενας Κουντουρά και υπογράμμιζαν τότε, ότι η υποχρεωτική καταβολή τέλους στις αναγνωριστικές αγωγές πλήττει τους οικονομικά αδύναμους πολίτες υπονομεύοντας ευθέως την πρόσβαση τους στη δικαιοσύνη αφού στερεί στους πολίτες το συνταγματικό δικαίωμα παροχής δικαστικής προστασίας.

Σήμερα η Ελληνική δικαιοσύνη αναγνωρίζει με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρόδηλη αντισυνταγματικότητα της επιβολής του τέλους δικαστικού ενσήμου με το άρθρο 42 του νόμου 4640/2019.

Δέχεται ότι η προκαταβολική είσπραξη του τέλους επί αναγνωριστικών αγωγών σε πρώιμο στάδιο της δίκης και ως εκ τούτου επί ποσού μεγαλύτερου του επιδικαζόμενου, τελικά, αντίκειται στις αρχές του κράτους δικαίου και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας στους πολίτες.

Η επίμαχη διάταξη που σήμερα κρίνεται αντισυνταγματική θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2011, παρά την έντονη αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας, καταργήθηκε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4446/2016 και την επανάφερε η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρότι συνιστά κατάφορη παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος αλλά και του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «η αιφνίδια κατάθεση και υιοθέτηση της βουλευτικής τροπολογίας, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση με την νομική κοινότητα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές καλής νομοθέτησης και ουδόλως συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη, η οποία (επίλυση) προϋποθέτει ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και όχι πρόχειρες, αποσπασματικές και αλυσιτελείς πρωτοβουλίες, που δημιουργούν επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη και περιορίζουν τα δικαιώματά τους».

Να σημειωθεί πως 24ωρη αποχή αποφάσισε το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) στη διάρκεια συνεδρίασής του την ερχόμενη τρίτη. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας, η επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας των Πολυμελών Πρωτοδικείων αποτελεί «σημαντική οικονομική επιβάρυνση που δυσκολεύει την πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη».

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο