| Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020

Ευρωβουλευτές προς Λετονία: Ακυρώστε τις εκδηλώσεις υπέρ του ναζισμού στη Ρίγα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ευρωβουλευτές προς Λετονία: Ακυρώστε τις εκδηλώσεις υπέρ του ναζισμού στη Ρίγα

Την ακύρωση της προγραμματισμένης για τις 16 Μαρτίου, παρέλασης μνήμης και τιμής όσων υπηρέτησαν στα ναζιστικά τάγματα εφόδου των SS στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα ζητούν με επιστολή τους 37 Ευρωβουλευτές ανάμεσα τους ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, και οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου.


Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές επικαλούνται το ψήφισμα που ενέκρινε στις 25 Οκτωβρίου του 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την άνοδο της νεο-φασιστικής βίας στην Ευρώπη και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές της Λετονίας να αναλάβουν δράση, προκειμένου να ακυρωθούν «οι προγραμματισμένες για τις 16 Μαρτίου εορταστικές εκδηλώσεις υπέρ του ναζισμού στη Ρίγα που σκοπό έχουν να τιμήσουν και να δοξάσουν τους στρατιώτες που υπηρέτησαν στα τάγματα των ναζί, Waffen-SS».

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές, το Κοινοβούλιο με το συγκεκριμένο ψήφισμα του 2018 καλεί τα κράτη-μέλη «για μια κοινή και συλλογική κουλτούρα μνήμης που να απορρίπτει τα φασιστικά εγκλήματα του παρελθόντος», καθώς και «να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των εκδηλώσεων υπέρ του νεο-ναζισμού και του δεξιού εξτρεμισμού».

Με αφορμή τη Μέρα της Λετονικής Λεγεώνας, διεξάγεται κάθε χρόνο στις 16 Μαρτίου πορεία μνήμης και τιμής όσων στρατιωτών υπηρέτησαν στα ναζιστικά τάγματα εφόδου των Waffen-SS. Τα τελευταία χρόνια και κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, μέλη του Λετονικού Κοινοβουλίου -‘’Saeima’’-, υπουργοί και αξιωματούχοι έχουν δώσει το παρών, παρακολουθώντας την πορεία, η οποία καταλήγει στο Μνημείο Ελευθερίας -σύμβολο της Λετονικής ανεξαρτησίας- που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας πόλης, Ρίγα. Την ίδια στιγμή, απαγορεύονται οι αντιδράσεις όσων εναντιώνονται στις εκδηλώσεις αυτές.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο