| Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Αναγκαία η μεταμόρφωση των κοινωνιών για να αντιμετωπιστεί η απειλή τηςκλιματικής αλλαγής


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Αναγκαία η μεταμόρφωση των κοινωνιών για να αντιμετωπιστεί η απειλή τηςκλιματικής αλλαγής

Την ανάγκη να μεταμορφωθούν ριζικά οι κοινωνίες για να αντιμετωπίσουν την απειλή της κλιματικής αλλαγής υπογραμμίζουν μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων. Οι συνυπογράφοντες αναφέρουν πως «ένας τέτοιος μετασχηματισμός απαιτεί μια  σημαντική, συντονισμένη και διαρκή προσπάθεια για δημόσιες επενδύσεις»


Επισημαίνουν πως «οι ιδιωτικοποιήσεις, η καταστροφή του κράτους πρόνοιας, τα τεράστια επίπεδα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής από τις οικονομικές ελίτ μαζί με την κατάργηση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων έχουν οδηγήσει σε αυξανόμενες εισοδηματικές ανισότητες, καθώς και σε ολοένα και μεγαλύτερες αποκλίσεις τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και των περιφερειών τους- και, ως εκ τούτου σε λιγότερη εδαφική, κοινωνική και οικονομική συνοχή. Επιπλέον, οι πολιτικές αυτές δεν έχουν μπορέσει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την επείγουσα κλιματική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα».

Τονίζουν ακόμα πως «η απροθυμία των οικονομικών και πολιτικών ελίτ της ΕΕ να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας έχει επανειλημμένα αποδειχτεί, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να αποφεύγουν να υλοποιούν πολιτικές με σκοπό την κοινωνική αλλαγή και την κοινωνική ασφάλεια».

Οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές και βουλευτές ζητούν μεταξύ άλλων: ένα δίκαιο, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μοντέλο ανάπτυξης, ένα φιλόδοξο Σύμφωνο για μια Πράσινη και Κοινωνική Ευρώπη που θα περιλαμβάνει ένα νέο σύνολο οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πολιτικών υπέρ των λαών και των εργαζομένων. Επίσης την άμεση αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και δημόσιες βιώσιμες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Την σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος θα επικεντρώνεται ειδικά στις κλιματικές προκλήσεις, στην κοινωνική ανάπτυξη και στην ανοδική κοινωνική σύγκλιση, επιβεβαιώνοντας τη σημασία των πολιτικών συνοχής, αντιμετωπίζοντας τις ειδικές ανάγκες των κρατών μελών.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο