| Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020

«Η βιωσιμότητα του χρέους στο επίκεντρο του κοινού δημοσιονομικού πλαισίου της ΟΝΕ»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Η βιωσιμότητα του χρέους στο επίκεντρο του κοινού δημοσιονομικού πλαισίου της ΟΝΕ»

«Η βιωσιμότητα του χρέους βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινού δημοσιονομικού πλαισίου της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», τονίζει ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, σε απάντησή του προς τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.


Μάλιστα, όπως προκύπτει από την απάντηση, τις επόμενες εβδομάδες η Κομισιόν αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά της επί των δημοσιονομικών κανόνων και του πλαισίου δημοσιονομικής εποπτείας της ΕΕ, εξετάζοντας κατά πόσο απαιτούνται βελτιώσεις.

Ο Δημ. Παπαδημούλης έθιξε στην Κομισιόν το θέμα της αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και της απλοποίησης των δημοσιονομικών κανόνων, βάσει των σχετικών συστάσεων του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το 2018.

Το ΕΔΣ τόνιζε ότι το 2018 η οικονομική ανάπτυξη, αν και ασθενέστερη του 2017, έδινε τη δυνατότητα για «δημοσιονομικά μαξιλάρια» σε κράτη-μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος, ωστόσο η ευκαιρία χάθηκε, αφού η Επιτροπή απέφυγε να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση.  Ο Επίτροπος Τζεντιλόνι σημείωσε ότι οι συστάσεις σχετικά με «την προστασία των επενδύσεων, συμβάλλουν σημαντικά στην εν λόγω επανεξέταση» εκ μέρους της Κομισιόν.

Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των υψηλών φορολογικών εσόδων εντοπίστηκε σε ευρωπαϊκές χώρες που είχαν ήδη δημοσιονομικό χώρο. Ούτε έδωσε απάντηση για το πώς θα αξιοποιηθούν οι ανεξάρτητες εθνικές φορολογικές αρχές στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των εσόδων του συνόλου των κρατών-μελών. Ανέφερε μόνο ότι η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έχουν καλέσει τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες να χρησιμοποιήσουν τα εν λόγω δημοσιονομικά περιθώρια για τη στήριξη των επενδύσεων».

Τέλος, όσον αφορά στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για τη σύσταση του ΕΔΣ, που αφορά στη συγκρότηση στόχων για το δημόσιο χρέος, διαφορετικών για κάθε κράτος μέλος, ο Π. Τζεντιλόνι δήλωσε: «Σε κάποιο βαθμό, το ισχύον πλαίσιο προβλέπει ήδη διαφοροποίηση των απαιτήσεων μείωσης του χρέους, όπως προτείνεται από το ΕΔΣ. Αφενός, για τα κράτη-μέλη με υψηλότερο χρέος καθορίζονται πιο απαιτητικοί μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι. Αφετέρου, η Επιτροπή θεώρησε ότι η συμμόρφωση των κρατών-μελών με τη συνιστώμενη πορεία προσαρμογής για την επίτευξη του εν λόγω στόχου αποτελεί καθοριστικό σχετικό παράγοντα κατά την εξέταση της συμμόρφωσης με το κριτήριο του χρέους».

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο