ΥΓΕΙΑ | Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020
Ζούμε μια αδιανόητη, έως χθες, απειλή που από τη φύση της γεννά ένα διωκτικό άγχος. Νιώθουμε πως μας απειλούν άπειρα στοιχεία που μπαίνουν μέσα μας και μας καταστρέφουν.
Όλο αυτό το διωκτικό άγχος είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστούμε. Γι’ αυτό προσπαθούμε να προβάλλουμε κάτι που είναι πιο διαχειρίσιμο, όπως ότι «αν ο άλλος με αγγίξει θα καταστραφώ. Άρα, το πρώτο θύμα είναι η σχέση μας με τον άλλον. Ο καθένας θα ονειρευόταν να είναι μόνος του, προστατευμένος, όπως στην κοιλιά της μάνας μας. Είναι ο πειρασμός της εξατομίκευσης, ή αλλιώς «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Δοκιμάζεται έτσι η σχέση του «εγώ» με το «εμείς». Σπάμε σε πολλά «εγώ» που δεν καταλήγουν σε ένα «εμείς».
Είναι φυσικό να μας λείπουν οι αγαπημένοι μας άνθρωποι λόγω του αυτοπεριορισμού. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευδαιμονία από την θαλπωρή της αγέλης.
Όλο αυτό που ζούμε είναι δύσκολο γιατί είναι το ακαθόριστο πρόσωπο του θανάτου. Ο αυτοπεριορισμός παίρνει την διάσταση της απειλής τώρα, αν και πρέπει να τον κάνουμε.
Επιπλέον, χιλιάδες άνθρωποι έχασαν αυτές τις ημέρες την δουλειά τους και φυσικά τα περισσότερα ΜΜΕ δεν δίνουν συναισθηματικό βάρος στις απολύσεις.
Άρα, το πρώτο θύμα είναι η σχέση μας με τον άλλον και το δεύτερο είναι ότι για δεύτερη φορά αμφισβητείται η δύναμή μας. Χάνουμε την αλληλεγγύη μας και τη θαλπωρή της αγέλης. Όλο αυτό μπορεί να προκαλέσει ψυχική και συναισθηματική κατάρρευση για δεύτερη φορά σε μια κοινωνία που έζησε και την προηγούμενη κρίση.
Υπάρχουν, όμως, ψυχικά αντίδοτα:
- Ο λόγος. Να μιλάμε γι’ αυτό και να ακούμε τον έγκυρο λόγο και ο λόγος των γιατρών είναι έγκυρος.
- Το χιούμορ. Είναι σωτήριο, μια υγιής αντίδραση με σωτήρια αποτελέσματα
- Ο νόμος. Να ακούμε τις οδηγίες που δίνονται
- Η αλληλεγγύη. Να νοιαζόμαστε για τους άλλους. Να βοηθάμε έμπρακτα, εκείνους που το χρειάζονται π.χ. οικονομικά εκείνους που χάνουν τη δουλειά τους. Η «αυλή των θαυμάτων» υπάρχει πάντα στην ελληνική κοινωνία και στην ελληνική κουλτούρα. Η ελληνική κουλτούρα ήταν πάντα μια κουλτούρα αλληλεγγύης.
Την Πέμπτη 19 Μαρτίου κυκλοφορεί το βιβλίο των Νίκου και Αιμιλιανού Σιδέρη «Απώλεια, πένθος, κατάθλιψη, πάθος και λύτρωση» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
«Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να μεταβολίσει μόνος του την απώλεια. Θα υπάρξει ένα διάστημα πένθους και σ’ αυτήν την κατάσταση κάποιοι θα ζήσουν την κατάθλιψη» εξηγεί ο Νίκος Σιδέρης, για την απόλυτη σχέση αυτού του βιβλίου με ό,τι ζούμε σήμερα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο