ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ | Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2020

Never Walk Alone από το Μπέργκαμο μέχρι… το Περιστέρι!


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Never Walk Alone από το Μπέργκαμο μέχρι… το Περιστέρι!

Αλέκα Ζουμή - «Ο ύμνος θα ακουστεί και πάλι, οι σημαίες θα κυματίσουν ξανά, όμως απόψε δεν θέλουμε κανέναν φίλαθλο να μας υποδεχτεί, θέλουμε να μείνετε όλοι σπίτι σας». Με αυτό το μήνυμα η Αταλάντα καλούσε τους πολίτες του Μπέργκαμο να πανηγυρίσουν… σιωπηλά μαζί της την μεγάλη πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Μια ιστορική ποδοσφαιρική επιτυχία της ομάδας του Μπέργκαμο συνέβη τη στιγμή που η πόλη των 120.000 κατοίκων μετρούσε ήδη εκατοντάδες νεκρούς από τον νέο κορονοιό. Στα μπαλκόνια υψώθηκαν οι σημαίες, άνθρωποι βγήκαν στα παράθυρα, πανηγυρισμός  και πόνος μαζί.


Λίγες ημέρες μετά, ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα της Αταλάντα με τη Βαλένθια θα δώριζε την μπάλα του 3-4 στο νοσοκομείο της πόλης «Papa Giovanni XXIII» σαν μια συμβολική κίνηση ευγνωμοσύνης στους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την υπέρ πάντων μάχη. «Είμαστε μαζί σας, στο πλευρό σας, για να νικήσουμε τον πιο σημαντικό αγώνα». Και ο προπονητής Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι θα καλούσε όλους τους ποδοσφαιριστές να ενισχύσουν με δωρεές το νοσοκομείο.

Και κάπως έτσι το ποδόσφαιρο θα συνδέονταν απευθείας με την κοινωνία ή μήπως όχι; Τις τελευταίες ώρες στην Ισπανία συζητήθηκε έντονα ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε γυναίκα βιοχημικός όταν ρωτήθηκε για τον νέο ιό. «Δίνετε σε ποδοσφαιριστές ένα εκατομμύριο τον μήνα και σε έναν βιοχημικό 1.800. Τώρα όλοι μιλάτε για τον κορωνοϊό. Πηγαίν’ τε στον Μέσι και τον Κριστιάνο Ρονάλντο και αυτοί θα σας βρουν μια θεραπεία», είπε απόλυτα ψύχραιμη και oncamera και προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και προβληματισμό. «Ετσι είναι η ελεύθερη αγορά, άλλωστε ο Μέσι και ο Ρονάλντο τα.. φέρνουν τα χρήματα που παίρνουν…» έγραψε κάποιος στο twitter, «ενώ… οι γιατροί όχι;» αναρωτήθηκαν κάποιοι άλλοι.

Με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα εθνικά πρωταθλήματα να έχουν σταματήσει, οι ποδοσφαιριστές απέχουν από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα και στέλνουν μηνύματα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα καλώντας τους πολίτες «να μείνουν σπίτι». Πολλοί εξ αυτών, ωστόσο, δεν περιορίζονται στο σύνθημα αυτοπεριορισμού και κάνουν ένα βήμα πιο πέρα. Προχωρούν σε δωρεές χιλιάδων ευρώ προκειμένου να ενισχύσουν το σύστημα υγείας της χώρας τους, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και τις διαθέτουν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Οι Ράιαν Γκιγκς και Γκάρι Νέβιλ ήταν συμπαίκτες και φίλοι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όταν αποχώρησαν από την ενεργό δράση, επένδυσαν στη δημιουργία αλυσίδας ξενοδοχειακών μονάδων στη Μ. Βρετανία. Πριν από λίγες μέρες γνωστοποίησαν πως κλείνουν τα ξενοδοχεία τους για το κοινό και θα τα διαθέσουν στους γιατρούς και νοσηλευτες/τριες που δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας των οικογενειών τους. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως οι εργαζόμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα απολυθούν, ούτε θα υποστούν παύση μισθοδοσίας, θα πληρώνονται κανονικά όλο αυτό το διάστημα και για όσο χρειαστεί.

Αυτονόητο, θα μου πείτε, οι άνθρωποι που έχουν κερδίσει περιουσίες παίζοντας ποδόσφαιρο να επιστρέψουν ένα κομμάτι της αγάπης που έλαβαν, πίσω στην κοινωνία. Τίποτα, όμως, δεν θεωρείται αυτονόητο σε μια Ευρώπη που προσπαθεί να παλέψει με έναν «αόρατο εχθρό» την ώρα που όλα αυτά τα χρόνια έχει επιλέξει να απαξιώσει τις κοινωνικές δομές και το δημόσιο σύστημα υγείας και πλέον το πληρώνει… Μια Ευρώπη που ακόμη και τώρα δεν αντιλαμβάνεται πόσο εγκληματική είναι η πολιτική της απέναντι στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού…

«Μην κοιτάξετε ποτέ ξανά με απαξίωση τους ανθρώπους που φεύγουν λόγω πολέμου και φτώχειας» 

Αλλά ας επιστρέψουμε στο ποδόσφαιρο… Ο Ντέγιαν Κουλουσέφσκι είναι ποδοσφαιριστής, 20 ετών, Σουηδός με καταγωγή από την Βόρεια Μακεδονία. Το μήνυμα που έστειλε μέσω φέισμπουκ πριν από λίγες μέρες έκανε το γύρο του διαδικτύου.
«Σε εσάς που κρατάτε τώρα στα χέρια σας 28 πακέτα μακαρόνια. Σε εσάς που ψάχνετε στην μαύρη αγορά απολυμαντικό για τα χέρια. Σε εσάς που περπατάτε στον δρόμο με την μάσκα στο πρόσωπο. Και σε εσάς που σχεδιάζετε να φύγετε με τα παιδιά σας προς περιοχές που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό: Μην κοιτάξετε ποτέ ξανά με απαξίωση τους ανθρώπους που φεύγουν λόγω πολέμου και φτώχειας» έγραψε ο νεαρός παίκτης της Πάρμα.  «Ηταν ακριβώς αυτό που σκεφτόμουν. Ηταν συγκλονιστικό και ιδανικά διατυπωμένο», μου είπε Έλληνας ποδοσφαιριστής, λίγο μετά το μοίρασμα του ποστ στους «Αλληλέγγυους Αθλητές».

«Ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό»

 

Αθλητές και αθλήτριες και στη χώρα μας προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν το μήνυμα: «Μείνε σπίτι». Και οι οπαδοί δεν είναι αμέτοχοι. Μπορεί στις ειδήσεις να παίζει το πανό των φίλων της Μίλαν αλλά η Αυτόνομη Θύρα 10 του Ηρακλή έδειξε άλλου τύπου αντανακλαστικά και έμπρακτη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του ΑΧΕΠΑ. Σε συνενόηση με τον Γ Σ Ηρακλή, «αποφασίσαμε να ανοίξουμε ξανά τη καφετέρια του Κατσάνειου το Only Blue και να σερβίρουμε δωρεάν καφέδες στους εργαζομένους του ΑΧΕΠΑ. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να πούμε ευχαριστώ σε όλους από τον πρώτο γιατρό μέχρι τον τελευταίο τεχνικό του νοσοκομείου που αυτές τις μέρες βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή μιας μάχης που αφορά όλους μας».  Το έκαναν πολύ πριν από τα... Everest και το υπουργείο υγείας.

Αλλά και οι Fentagin του Ατρόμητου έστειλαν την αλληλεγγύη τους στο Μπέργκαμο με πανό και εστίασαν επίσης στη δημόσια υγεία: «Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια όσα προβλήματα συσσωρεύονταν τα προηγούμενα χρόνια στους τομείς της δημόσιας υγείας και της κρατικής πρόνοιας. Η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας είναι απόρροια των πολιτικών που ακολουθούνται τόσα χρόνια. Το λουκέτο σε πτέρυγες νοσοκομείων, οι απολύσεις και η ακύρωση προσλήψεων γιατρών και νοσηλευτών, ο ελλειπής νοσοκομειακός εξοπλισμός καθώς και η προώθηση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας, οδήγησαν σε μια γενικότερη υποβάθμιση του συγκεκριμένου τομέα.
Πίσω απο την ατομική ευθύνη κρύβεται και η κρατική ευθύνη. Το συμπέρασμα είναι οτι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Γι αυτό κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην σπάσουμε τους κρίκους στην αλυσίδα της πρόληψης. Βοηθάμε όλους όσους εξαναγκάζονται να εργάζονται υπό την απειλή της απόλυσης, και δείχνουμε κατανόηση στους εργαζόμενους στα φαρμακεία και στα σούπερ μάρκετ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και βοηθάμε όσους παλεύουν στις ιατρικές δομές» γράφουν στην ανακοίνωσή τους.

You` ll Never Walk Alone

Το πρωί της Παρασκευής, στις 09.45 θα παίξει ταυτόχρονα σε πολλά ραδιόφωνα της Ευρώπης ο ύμνος της Λίβερπουλ. Όχι γιατί υπάρχει κάποια σπουδαία επέτειος για την βρετανική ομάδα αλλά γιατί ο ύμνος της Λίβερπουλ, το θρυλικό You` ll Never Walk Alone επιλέχθηκε προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα συντροφικότητας και αλληλεγγύης στους λαούς της Ευρώπης, με αφορμή την ιδέα που είχε ο Ολλανδός ραδιοφωνικός παραγωγός Σάντερ Χόοχεντοορν.

Walk on, λοιπόν, και όταν ο… αόρατος εχθρός θα ηττηθεί, ας μείνει τουλάχιστον η αλληλεγγύη που γεννιέται τούτες τις ώρες, ας μείνει κι αυτή η ωραία πλευρά του ποδοσφαίρου.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο