ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ | Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Μια ιστορική αναβολή, ένας... αναστεναγμός ανακούφισης


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Μια ιστορική αναβολή, ένας... αναστεναγμός ανακούφισης

«Ζούμε ιστορικές στιγμές» και το κλισέ των ημερών σίγουρα αποτυπώθηκε με τον πιο ακριβή τρόπο και στον αθλητισμό. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν και πιθανότατα θα διεξαχθούν το επόμενο καλοκαίρι, ενώ σενάρια υπάρχουν ακόμη και για την άνοιξη ή το φθινόπωρο του 2021. Το σίγουρο είναι πως δεν θα διεξαχθούν το 2020 όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΟΕ από κοινού με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας και την οργανωτική επιτροπή «Τόκιο 2020».


Της Αλέκας Ζουμή

Μια απόφαση που ελήφθη εσπευσμένα τελικά καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αναγκάστηκε να την ανακοινώσει πριν από τις τέσσερις εβδομάδες που είχε θέσει ως χρονικό περιθώριο πριν από 48 ώρες. Αυτό συνέβη γιατί δεν θα μπορούσε πλέον να αγνοήσει τις πιέσεις, όχι μόνο των αθλητών και αθλητριών, αλλά των Ολυμπιακών επιτροπών από υπέρ δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς…

Η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας με τον Τόμας Μπαχ ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά την επίσημη επιστολή –και- των Αμερικανών που ζητούσαν την αναβολή της διοργάνωσης. Και εισακούστηκαν… Είχαν προηγηθεί, βεβαίως, οι πολλές αντιδράσεις των αθλητών και αθλητριών με πρώτη και καλύτερη την Κατερίνα Στεφανίδη που με ξεκάθαρο λόγο, στις δηλώσεις της στο Reuters είχε υπερτονίσει την αναγκαιότητα της αναβολής.

« Η ΔΟΕ μας βάζει σε κίνδυνο. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα ρισκάρουμε την υγεία μας και θα συνεχίσουμε να προπονούμαστε σε τέτοιο περιβάλλον», είχε πει η ελληνίδα Ολυμπιονίκης, ενώ το βίντεο στο οποίο προπονούνταν σαν… άλλος Ρόκι Μπαλμπόα χαρακτηρίστηκε... χαριτωμένο και γεμάτο χιούμορ από τα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, ωστόσο, αν το… διάβαζες ανάποδα θα μπορούσες εύκολα να διαπιστώσεις μια κραυγή αγωνίας.

Εννοείται πως η Κατερίνα Στεφανίδη όπως και άλλοι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες στον κόσμο καλοδέχτηκαν τα νέα της αναβολής με μια έντονη αίσθηση ανακούφισης.

 «Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια ιστορική στιγμή που σίγουρα δεν είναι για πανηγυρισμούς. Η πανδημία που μαστίζει όλη την ανθρωπότητα είναι κάτι πρωτόγνωρο και λυπηρό και δεν θα μπορούσε το Ολυμπιακό κίνημα να μείνει αμέτοχο και να μην πάρει τις σωστές αποφάσεις. Η φλόγα θα συνεχίζει να καίει στην μακρινή Ιαπωνία και εμείς θα συνεχίζουμε να υπηρετούμε αυτό που αγαπάμε και πιστεύουμε. Ας μην ξεχνάμε... σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Να είστε όλοι ασφαλής και να μένουμε όλοι σπίτι για όσο χρειαστεί» έγραψαν στα social media oι Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοϊας Μάντης-Καγιαλής.

Ένα από τα πρόσωπα που θεωρητικά θα πρωταγωνιστούσαν στους Αγώνες είναι ο Άρμαντ Ντουπλάντις. Ο Σουηδός αθλητής του άλματος επί κοντώ στόχευε το χρυσό μετάλλιο έχοντας «σπάσει» δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ εφέτος. 

 «Είναι απογοήτευση που δεν θα αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες εφέτος, αλλά πρέπει να καταλάβετε την κατάσταση. Να καταλάβετε ότι ορισμένα πράγματα είναι λίγο μεγαλύτερα από τον αθλητισμό», δήλωσε και έστειλε και ένα μήνυμα στους… εγωιστές:  «Σκεφτείτε τους άλλους ανθρώπους, όχι μόνο τον εαυτό σας και όχι μόνο αυτό που θέλετε να κάνετε εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Οι αθλητές και αθλήτριες που προέρχονται από χώρες που έχουν «χτυπηθεί» από την πανδημία ήταν αδύνατο να προπονηθούν σε νορμάλ συνθήκες και πλέον θα απαλλαχτούν από αυτό το άγχος. Όπως και οι έλληνες-ελληνίδες που είχαν αποκτήσει κατ εξαίρεση πρόσβαση μετά από κυβερνητική απόφαση, η οποία ανακλήθηκε μετά την απόφαση για την αναβολή. ΄

Πλέον, αναμένεται η απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την ημερομηνία έναρξης των Αγώνων εντός του 2021 έστω κι αν το σήμα «Τόκιο 2020» θα παραμείνει για λόγους που αφορούν κυρίως τους χορηγούς.

Η ιστορικότητα της συγκεκριμένης απόφασης αποδεικνύεται και από το γεγονός πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Αγώνων που αποφασίζεται αναβολή. Στο παρελθόν έχουν ματαιωθεί τρεις Ολυμπιάδες λόγω των Παγκοσμίων Πολέμων (1916, 1940, 1944).




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο