ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Δευτέρα, 04 Μαΐου 2020

Τα ΔΗΠΕΘΕ μπορούν να παίξουν ισχυρό ρόλο στην στήριξη του θεάτρου


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Τα ΔΗΠΕΘΕ μπορούν να παίξουν ισχυρό ρόλο στην στήριξη του θεάτρου

Χρειάζεται άμεσα οργανωμένο σχέδιο στον Πολιτισμό που να καλύπτει όλες τις παραμέτρους, τα ΔΗΠΕΘΕ θα μπορούσαν να απορροφήσουν δυνάμεις από το κέντρο παίζοντας ισχυρό ρόλο στην στήριξη του θεάτρου συνολικά, είπε η σκηνοθέτης και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης Έφη Θεοδώρου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Είναι... ροκ η κατάσταση που ζούμε, είναι σε μεγάλη αναστάτωση και αβεβαιότητα η θεατρική κοινότητα για αυτήν την «απροσδιόριστης διάρκειας κρίση» που πλήττει τόσο τους μεγάλους θεσμούς όσο και τους ιδιώτες επιχειρηματίες, αλλά και τους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους ως μονάδες, βρέθηκαν εν μία νυκτί «χωρίς στέγη και νόμο», είπε η κα Θεοδώρου.

Η πανδημία και η κρίση που προκάλεσε έφεραν βίαια στην επιφάνεια τα χρόνια, συσσωρευμένα προβλήματα του επαγγέλματος, σημείσε, καθώς η πλειοψηφία βρίσκεται εκτός εξαρτημένης εργασίας, με μπλοκάκια, τίτλους κτήσης, που είναι στον αέρα. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός αυτών που πληρώνονται για τις πρόβες τους, αυτοί που εργάζονται σε μεγάλους δημόσιους οργανισμούς και ελάχιστες μεγάλες εμπορικές παραγωγές. Ενίοτε μάλιστα και αυτοί τελικά πληρώνονται με ποσοστό επί εισπράξεων, όχι με «ολόκληρο μισθό». Είναι πολύ άθλιες οι συνθήκς δουλειάς στο θέατρο, όπου δίνουν ψυχή και σώμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η συγκεκριμένη συγκυρία είναι πιο κρίσιμη από ποτέ για το ρόλο της Πολιτείας, με σχεδιασμό μίας αποκλειστικά δημόσιας πολιτικής μακράς πνοής που θα εξασφαλίσει και βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα στον Πολιτισμό, είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Χρειάζεται ένα «ταμείο ανεργίας» τουλάχιστον σε εξάμηνο ορίζοντα, καθολικό και οριζόντιο για αυτούς που πλήττονται. Πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις του υπουργείου Πολιτισμού με τους φορείς, να συνδράμουμε όλοι, ήδη γίνονται μεταξύ των ανθρώπων του Πολιτισμού και γιγαντώνεται το αντίστοιχο κίνημα στήριξης #supportartworkers, συνέχισε η ίδια.

Πρέπει λοιπόν, τόνισε η κα Θεοδώρου, η Πολιτεία να ανταποκριθεί με οργανωμένο σχέδιο άμεσα, να κρατηθεί ο πυρήνας της δημιουργικότητας των ανθρώπων του Πολιτισμού ζωντανός και ισχυρός. Χρειάζεται τόλμη, μπορεί να χρειαστούν πολλά πλάνα, αναθεωρήσεις, κτλ. Είναι δύσκολη η εξίσωση που πρέπει να υπολογιστεί, η μεταβολή των αριθμών του κοινού ανά χώρο, η αντανάκλαση στην μεταβολή στα έσοδα, όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψιν και να αντιμετωπιστούν. Σε μία τέτοια, περιφερειακή, πολιτική τα 16 ΔΗΠΕΘΕ συνολικά θα μπορούσαν να παίξουν ισχυρό ρόλο, απορροφώντας δυνάμεις του κέντρου.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο