ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Τρίτη, 05 Μαΐου 2020

Νότης Μαυρουδής: Οι καλλιτέχνες δεν είναι επαίτες, ούτε χομπίστες κυρία Μενδώνη


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Νότης Μαυρουδής: Οι καλλιτέχνες δεν είναι επαίτες, ούτε χομπίστες κυρία Μενδώνη

Εμείς οι μουσικοί αναρωτιόμαστε αν υπάρχει η κ. Μενδώνη. Υπάρχει υπουργός πολιτισμού στη χώρα; Ταλαιπωρηθήκαμε δύο χρόνια για να φτάξουμε τον οργανισμό των δικαιωμάτων μας και όλο αυτό το διάστημα εισπράτταμε πενταροδεκάρες.


Γιατί δεν μπορείς να ζήσεις από τη δουλειά σου αν δεν έχεις δικά σου εισοδήματα. Γνωρίζω νέα, πολύ ταλαντούχα παιδιά, που πεινάνε στην κυριολεξία. Η εποχή του εγκλεισμού ανέδειξε έντονα τα προβλήματα που υπήρχαν στον πολιτισμό, με ευθύνη όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων με εξαίρεση την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ,είπε στο Κόκκινο, ο σπουδαίος συνθέτης και κιθαριστής Νότης Μαυρουδής.

Μας αντιμετωπίζουν ως “ψώνια” ως χομπίστες, που δεν έχουμε βιοποριστικές ανάγκες. Ενας κλασσικός κιθαριστής, για παράδειγμα, χριεάζεται δέκα χρόνια ωδειακών σπουδών για να φτάσει στο δίπλωμα. Που σημαίνει δίδακτρα να πληρώνουμε, όργανα να πληρώνουμε, χορδές να πληρώνουμε, παρτιτούρες να πληρώνουμε. Και μετά; Ποια είναι η φροντίδα της χώρας σου; Ποιες είναι οι αίθουσες, πόσες είναι οι ορχήστρες πού θα μπορέσεις να κάνεις τα ρεσιτάλ του, να δουλέψεις;

Δεν υπάρχει περίπτωση να βιοποριστείς από την τέχνη σου, πρέπει να πας στα ωδεία και να διδάξεις με τρεις κι εξήντα. Και όχι μόνο οι μουσικοί. Ολοι σχεδόν οι καλλιτέχνες αδυνατούν να ζήσουν από την Τέχνη τους, η κρατική μέριμνα απουσιάζει. Τον τελευταίο καιρό παρουσιαζόμαστε περίπου σαν επαίτες που θα τους δοθούν 800 ευρώ εφ’ άπαξ και θα λυθεί το πρόβλημα. Περισσότερη σοβαρότητα και περισσότερος σεβασμός στον πολιτισμό.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο