ΕΡΓΑΣΙΑ | Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020

Οι «Αντουανέτες» της ΝΔ εμπαίζουν κοινωνία και εργαζόμενους στη Δυτική Μακεδονία


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Οι «Αντουανέτες» της ΝΔ εμπαίζουν κοινωνία και εργαζόμενους στη Δυτική Μακεδονία

Δημήτρης Αβαρλής - «Να βρουν κάτι άλλο να κάνουν», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, να δουλέψουν στα χωράφια, προτεινε ο Κ. Χατζηδάκης, κατά το «αφού δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι» που αποδίδεται στην Μαρία Αντουανέτα, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να εμπαίζει την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας και τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία της ΔΕΗ.


Η δήλωση του Κ.Μητσοτάκη στην Bild ότι «κλείνουμε νωρίτερα τα ανθρακωρυχεία μας στη Βόρεια Ελλάδα και θα πρέπει οι κάτοικοι να βρουν κάτι άλλο να κάνουν» αποκαλύπτει τον εμπαιγμό της κοινωνίας, σε αυτή την περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας που έχει ακόμη ανοιχτές πληγές από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με μεγάλα ποσοστά ανεργίας που θα αυξηθούν λόγω της απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων.

Σύμφωνα με παραγωγικούς φορείς και εργαζόμενους το κλείσιμο των μονάδων θα οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων εργασίας και θα διαλύσει τον παραγωγικό ιστό της περιοχής, χωρίς να υπάρχει ένα αντίβαρο στην κίνηση αυτή. Επιπλέον είναι γεγονός πως μόνο ως κακόγουστο αστείο ακούστηκαν οι κατά καιρούς φημολογίες περί επενδύσεων στην περιοχή μεγάλων κολοσσών όπως της Volkswagen, που σύντομα αποδείχτηκε πως ήταν φρούδες ελπίδες που καλλιεργήθηκαν από το επιτελείο της ΝΔ. Παράλληλα, το εύρος του κυνισμού αυτής της κυβέρνησης απέναντι σε εργαζόμενους και την κοινωνία φαίνεται από τις κατά καιρούς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών μεταξύ των οποίων του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη που τόνιζαν πως οι εργαζόμενοι στα ανθρακωρυχεία, όταν αυτά θα κλείσουν, θα μπορούν να απασχοληθούν ενδεχομένως στον αγροτικό τομέα, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας.

Σε κάθε περίπτωση οι δηλώσεις αυτές έρχονται απλά να διασκεδάσουν μια ήδη καταστροφική επιλογή που επαναλαμβάνεται στην πολύπαθη περιφέρεια. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της λιπασματοβιομηχανίας ΑΕΒΑΛ που οδηγήθηκε στο κλείσιμο την δεκαετία του 1990, εξαιτίας της υποτίμησης της αξίας των προϊόντων της και της απελευθέρωσης της αγοράς.

Φανερώνουν όμως και το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν έχει να πει τίποτε περισσότερο στους πολίτες, καθώς ακόμα και το σχέδιο απολιγνιτοποίησης θα παρουσιαστεί μετά το καλοκαίρι. Δηλαδή, από το φθινόπωρο όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε από το βήμα της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα την απόφαση για κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων η κυβέρνηση δεν έχει επί της ουσίας σχέδιο.

Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με καθυστέρηση 9 μηνών αποφάσισε να ενεργοποιήσει προσκλήσεις που αφορούν δράσεις από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση στη σημερινή.

Στο πλαίσιο αυτό ακούγονται τα διάφορα σενάρια περί επενδύσεων στην περιοχή μεγάλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας και κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ξετυλίγεται το κουβάρι των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης που είναι η εκχώρηση των δικτύων σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, η απελευθέρωση της αγοράς, και η θεσμοθέτηση μέτρων που επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης έργων ΑΠΕ.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο