ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020

«Ευχαριστούμε τη Μάρω Δούκα για όσα πολύτιμα μας προσφέρει»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Ευχαριστούμε τη Μάρω Δούκα για όσα πολύτιμα μας προσφέρει»

Το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το 2019, απονεμήθηκε χθες στην σπουδαία συγγραφέα Μάρω Δούκα, που μας έκανε την τιμή αρκετές φορές να μιλήσει στον 105,5 Κόκκινο. Ας ξαναθυμηθούμε τη συνέντευξη που έδωσε τον Νοέμβρη του 2019 στην Ευγενία Λουπάκη, με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου της «Πύλη Εισόδου», το οποίο κυκλοφόρησε 40 ακριβώς χρόνια μετά τη θρυλική «Αρχαία Σκουριά»


«Παραθαλάσσια, καταπατημένη, απόκρημνη, περιφραγμένη, χωρίς πρόσβαση στο νερό», είναι η συγκλονιστική τελευταία φράση της «Πύλης Εισόδου», του πρόσφατου μυθιστορήματος της Μάρως Δούκα, που ήταν προσκεκλημένη στην εκπομπή της Ευγενίας Λουπάκη «Αλλέγκρο μα... με τρόπο» στις 29 Νοεμβρίου 2019.

Για μια γυναίκα, μια χώρα, μια κοινωνία, μια εποχή στην κόλαση του «εγώ».

Η περιπλάνηση μιας γυναίκας που βρίσκεται στην ηλικία των αναμνήσεων, στην πόλη των αναμνήσεων, την Αθήνα. Η διάχυσή της σε πολλές γυναίκες και η ανασύνθεσή της μέσα απ` αυτές: Μια συνισταμένη της μέσης Ελληνίδας, ένα πολυφωνικό «μουρμουρητό», με όχημα τους καθρέφτες του νέου μέσου επικοινωνίας, του φέισμπουκ. Αλλά σε όποιον καθρέφτη κι αν κοιτάξεις ποτέ δεν θα μπορέσεις να δεις το βλέμμα σου - σύμφωνα με τη ρήση του Λακάν, που χρησιμοποιεί η συγγραφέας.

Η Μάρω Δούκα, 40 ακριβώς χρόνια μετά την «Αρχαία Σκουριά», μας υποβάλλει και πάλι στη βάσανο της σκέψης, πέρα από τις βολικές σταθερές μας. Την ευγνωμονούμε. «Κι εγώ προσωπικά, για όσα πολύτιμα μας προσφέρει. Ακούστε όσα μας είπε τότε» επισημαίνει η Ευγενία Λουπάκη.

 

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο