ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ | Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020

Μ. Μπίκοφ: «Κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή σαν... τουριστική ατραξιόν»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μ. Μπίκοφ: «Κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή σαν... τουριστική ατραξιόν»

Πριν από λίγες ώρες, ο 21χρονος αθλητής του Kitesurf, Λυκούργος Νεοφώτιστος άφησε την τελευταία του πνοή στην παραλία Χιλιαδού της Ευβοίας. Ήταν ο τρίτος νέος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του στη θάλασσα την τελευταία εβδομάδα, τρεις θάνατοι που ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν ναυαγοσώστες στις παραλίες, κάτι που έπρεπε να ισχύει ήδη από την 1η Ιουνίου. Φέτος, όμως, το υπουργείο τουρισμού σε συνεργασία με το Ναυτιλίας ανέστειλαν την έναρξη της παρουσίας ναυαγοσωστών κατά έναν μήνα λόγω της πανδημίας. Η Μάνια Μπίκοφ, αθλήτρια, ακτιβίστρια, ιδιοκτήτρια και εκπαιδεύτρια σχολής ναυαγοσωστικής «lifeguard hellas» μίλησε στον 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» με την Αλέκα Ζουμή και εξέφρασε την απογοήτευσή της γι’ αυτή την προκλητική απόφαση που πλέον στοιχίζει ζωές.


Πριν από λίγες ώρες, ο 21χρονος αθλητής του Kitesurf, Λυκούργος Νεοφώτιστος άφησε την τελευταία του πνοή στην παραλία Χιλιαδού της Ευβοίας. Ήταν ο τρίτος νέος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του στη θάλασσα την τελευταία εβδομάδα, τρεις θάνατοι που ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν ναυαγοσώστες στις παραλίες, κάτι που έπρεπε να ισχύει ήδη από την 1η Ιουνίου. Φέτος, όμως, το υπουργείο τουρισμού σε συνεργασία με το Ναυτιλίας ανέστειλαν την έναρξη της παρουσίας ναυαγοσωστών κατά έναν μήνα λόγω της πανδημίας. Η Μάνια Μπίκοφ, αθλήτρια, ακτιβίστρια, ιδιοκτήτρια και εκπαιδεύτρια σχολής ναυαγοσωστικής «lifeguard hellas» μίλησε στον 105.5 στο Κόκκινο και την εκπομπή «Σκορ στο Κόκκινο» και εξέφρασε την απογοήτευσή της γι’ αυτή την προκλητική απόφαση που πλέον στοιχίζει ζωές.

«Φέτος πρώτη φορά στα χρονικά με πρόσχημα τον κορονοϊό και την μετάδοσή του η ναυαγοσωστική κάλυψη στις ακτές μεταφέρθηκε κατά έναν μήνα. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν θα έπρεπε να έχει καμία σχέση με τον κορονοϊό, με τον τουρισμό ή με ότι άλλο αυτά τα ευφάνταστα μυαλά σκέφτηκαν. Είμαστε μια χώρα όπου παντού υπάρχει θάλασσα, η θάλασσα πάντα αποτελούσε διέξοδο για τους πολίτες αυτής της χώρας και οι πνιγμοί είναι μία μάστιγα. Δυστυχώς, το χθεσινό περιστατικό ήρθε να επιβεβαιώσει πως πνίγονται και οι Ελληνες. Δεν μπορώ να μπω καν στη θέση αυτής της μάνας που έχει έναν γιο αθλητή νερού και θα δεχτώ ότι μπορεί να έκανε βουτιές από βράχους αλλά η παρουσία ναυαγοσώστη θα μπορούσε να το είχε αποτρέψει. Ο ναυαγοσώστης είναι πρόληψη. Ο κίνδυνος στο νερό απειλεί και τους μη γνώστες κολύμβησης αλλά και τους γνώστες κολύμβησης από υπερβολική σιγουριά αν θέλετε. Την τελευταία εβδομάδα αυτό το παιδί είναι το τρίτο θύμα που έχει πνιγεί στις ελληνικές θάλασσες, έχει προηγηθεί ένας 23χρονος στο Ηράκλειο ο οποίος κολυμπούσε με την παρέα του, παρασύρθηκε από τα θαλάσσια ρεύματα και δεν υπήρχε κανείς να τον βοηθήσει και ένας 35χρονος επίσης στο Ηράκλειο. Επίσης χθες και προχθές σε τρία διαφορετικά σημεία της χώρας υπήρχαν άνθρωποι που κατέρρευσαν στην ακτή, στα Σύβοτα ο άνθρωπος επέζησε, σε άλλη περίπτωση όμως μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ ο άνθρωπος εξέπνευσε».

Για το εάν έχουν έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση για να διαμαρτυρηθούν γι’ αυτή την απόφαση: «Εννοείται. Αυτό ήταν ένα άρθρο σε ένα νόμο που πέρασε το υπουργείο Τουρισμό λίγες μέρες πριν από την 1η Ιουνίου. Πετύχαμε μετά από πάρα πολλές πιέσεις – ανήκουμε στην Ενωση Σχολών και Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, έναν οργανισμό που υπάρχει εδώ και τριάμισι-τέσσερα χρόνια- μιλήσαμε και σε μια επιτροπή της Βουλής παρουσιάζοντας τις απόψεις μας… Τίποτα, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ο τουρισμός ανοίγει τώρα, όπως και τα περισσότερα ξενοδοχεία αλλά δεν μπορούμε να συνδέουμε μια τέτοια απόφαση με τη Μύκονο ή την Σαντορίνη. Είναι πέρα από κάθε λογική. Εχουμε στείλει επιστολές, μιλάμε παντού, προσπαθούμε να δυναμώσει η φωνή μας, είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος το δικαίωμα του πολίτη να κολυμπάει στη θάλασσα με ασφάλεια και να υπάρχει προστασία για τη ζωή του. Να υπάρχει ένας ολόκληρος μήνας, ο Ιούνιος με κλειστά σχολεία και ζεστό καρό, δεν έχει καμία λογική αυτή η απόφαση του υπουργείου στον οποίο έρχονται οι δήμοι, φυσικά δεν θα ακούσουν, όταν σου δίνουν το δικαίωμα ένα έργο που κοστίζει πολύ να το παρατείνεις και να γλυτώσεις χρήματα, πιθανώς το κάνεις. Επίσης, σε κάποιους δήμους δεν έχουν παραδοθεί οι ακτές από την κτηματική υπηρεσία. Προσωπικά, σαν ένας άνθρωπος της ναυαγοσωστικής που έχω εργαστεί σε πύργους, παντού και εκπαιδεύω νέα άτομα και νιώθω υποχρεωμένη απέναντί τους, το θεωρώ εντελώς απαράδεκτο αυτό το πράγμα να κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή και να την βάζουν σε μια διαδικασία σαν να είναι τουριστική ατραξιόν. Πότε ανοίγουν τα μουσεία, πότε ξεκινούν οι ξεναγήσεις, ας βάλουμε και τον ναυαγοσώστη. Θα έπρεπε να είναι στη συνείδηση όλων.  

Για το ποιος έχει την ευθύνη της τοποθέτησης του ναυαγοσώστη: «Εχει υποχρέωση να τον τοποθετήσει ο εκάστοτε χρήστης του αιγιαλού. Εδώ στην Αττική, στις περισσότερες παραλίες ο πολίτης πληρώνει αντίτιμο μπαίνει στην ακτή και υπάρχει ναυαγοσώστης. Και υπάρχει αφού λειτουργούν με εισιτήριο υποχρεώνονται να έχουν και την ναυαγοσωστική κάλυψη. Οι παραλίες που είναι ελεύθερες χωρίς αντίτιμο είτε θα τοποθετήσει ναυαγοσώστη ο δήμος που του ανήκουν, είτε οι επιχειρηματίες που εκμεταλλεύονται το κομμάτι αυτό σε συνεργασία με τον δήμο. Το θέμα είναι ότι δεν θα έπρεπε ούτε καν να μπει στο μυαλό κάποιων ανθρώπων ότι αφαιρούν τους ναυαγοσώστες λόγω κορονοιου. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, και στην Ιταλία οι ναυαγοσώστες έχουν ξεκινήσει κανονικά. Αυτή η ολική απαγόρευση ότι ξεκινάμε 1η Ιουλίου σαν να λέει σε όλους τους Έλληνες ‘δεν μας νοιάζετε’, δυστυχώς μόνο έτσι μπορώ να το καταλάβω και με θλίβει, πραγματικά είναι αδιανόητο. Και έρχονται θάνατοι νέων παιδιών που ταρακουνάνε το σύνολο».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο