ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020
Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για σήμερα είναι προγραμματισμένες 235 διεθνείς πτήσεις. Αναλυτικά, για το αεροδρόμιο Αθήνας 69 πτήσεις, Κέρκυρας 21, Χανίων 16, Ηρακλείου 54, Μυκόνου 10, Σαντορίνης 4, Κω 8, Ρόδου 14, Θεσσαλονίκης 23, Σκιάθου 2, Ζακύνθου 5, Ακτίου 2, Καλαμάτας 1, Κεφαλονιάς 2, Πάρου 1, Καρπάθου 1 και Σάμου 2.
Σε μια προσπάθεια τόνωσης του τουριστικού προϊόντος, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας από το αεροδρόμιο της Κέρκυρας που υποδέχτηκε τους πρώτους τουρίστες από τη Βουδαπέστη. Ο υπουργός ευχήθηκε καλή αρχή και υπογράμμισε: «Θα είμαστε δίπλα σας κάθε μέρα που περνάει, θα λύνουμε ζητήματα εάν προκύψουν. Δεν θα αφήσουμε τον ελληνικό τουρισμό στην τύχη του».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που η κυβέρνηση κατηγορείται από επιχειρηματίες του κλάδου για προχειρότητα και σπασμωδικές κινήσεις. Μεταξύ άλλων, στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για σοβαρές αστοχίες στα πρωτόκολλα και στη διαχείριση των κρουσμάτων, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα την εικόνα της ασφαλούς χώρας που επιδιώκει να χτίσει η κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η θέσπιση την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά, της υποχρεωτικής συμπλήρωσης της φόρμας Passenger Locator Form (PLF), από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν την πτήση, έχει προκαλέσει σωρεία ακυρώσεων. Όπως καταγγέλλουν επιχειρηματίες, η ιστοσελίδα που πρέπει να μπει ο τουρίστας και να συμπληρώσει τα απαιτούμενα στοιχεία, ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Οι ελάχιστοι που έφτασαν ως το τέλος, συμπληρώνοντας τον ταχυδρομικό κώδικα (!!!) του ξενοδοχείου και τον κωδικό IATA, της πτήσης, δεν πήραν το πολυπόθητο qr code.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δίδεται σιωπηλή αναστολή του 48ωρου, για ένα διάστημα 7 ημερών ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύσει παράλληλα η συμπλήρωση της φόρμας στο αεροπλάνο, για όσους δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τη φόρμα ηλεκτρονικά. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύντομα θα υπάρξει και μετάφραση και σε άλλες γλώσσες των φορμών και των κειμένων. Κάτι ωστόσο που θα έπρεπε να είχε γίνει προ καιρού.
Ο χειρισμός αυτός δυσφημεί την ίδια την Ελλάδα και δείχνει την έλλειψη σωστού σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, η Κύπρος έχει ανακοινώσει το ίδιο μέτρο με τις PLF από τις 3 Ιουνίου…
Νοτοπούλου: Ο Τουρισμός της χώρας μπαίνει στο «απόσπασμα» εξαιτίας της κυβερνητικής ολιγωρίας
Όλα αυτά προκάλεσαν και την αντίδραση της αρμόδιας τομεάρχη Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία τονίζει ότι «ο ελληνικός Τουρισμός “λούζεται” τις αντιδράσεις».
Και εξηγεί: «Οι ακυρώσεις – κυριολεκτικά στο παραπέντε- από Γερμανία, Τσεχία και Γαλλία είναι χιλιάδες. Οι Σουηδοί ενημερώνονται τελευταία στιγμή, και ενώ έχουν βγάλει εισιτήρια και έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο, ότι δεν θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα ``μέχρι νεωτέρας``».
Η κ. Νοτοπούλου σημειώνει πως «ο νέος κυβερνητικός αιφνιδιασμός και το αλαλούμ οδήγησαν σε περαιτέρω περιορισμό των αφίξεων στην πιο κρίσιμη φάση της φετινής τουριστικής περιόδου, δυσφημίζοντας για μία ακόμη φορά τη χώρα διεθνώς» εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό της για την επανεκκίνηση του τουρισμού.
Οι υψηλές προσδοκίες της κυβέρνησης
Αν και τις τελευταίες 15 ημέρες παρατηρείται μια δυναμική ανάκαμψη της ζήτησης για ταξίδια στην Ελλάδα, αυτό ωστόσο δεν μετουσιώνεται προς το παρόν σε κρατήσεις. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συλλέγει από 5.550 ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα το τμήμα Data Science της εταιρείας Panadvert, η ζήτηση αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τις 300.000 αναζητήσεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα της αρχής του έτους.
Οι αναζητήσεις κινούνται πολύ στο λεγόμενο "Last minute" κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, πιο δημοφιλείς ημερομηνίες αναζητήσεων είναι για το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, εν αντιθέσει με το δεκαπενταύγουστο που παραδοσιακά αποτελεί το peak season της χώρας.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Panadvert κ. Γιάννης Γιαννάτος εκτιμά ότι με το άνοιγμα των πτήσεων, θα σημειωθεί μια «βίαιη έκρηξη κρατήσεων». Σημειώνει ωστόσο ότι η χωρητικότητα των μέχρι τώρα προγραμματισμένων πτήσεων φτάνει στο 25% της περσινής. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και αν τα αεροπλάνα πετούν γεμάτα, οι προσδοκίες για τη χρονιά είναι σημαντικά περιορισμένες.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σε επίπεδο ζήτησης τις τελευταίες 7 ημέρες, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από τους ίδιους τους Έλληνες που αναζητούν διακοπές εντός της χώρας, με ποσοστό 35,62% των αναζητήσεων, και ακολουθούν η Μεγάλη Βρετανία (18,24%), η Γερμανία (7,85%), η Γαλλία (5,79%), οι ΗΠΑ (4.69%), η Ρουμανία (3,83%) και η Ιταλία (3,66%). Είναι εντυπωσιακή και αξιοσημείωτη η "εξαφάνιση" από το χάρτη της Αυστραλίας η οποία δεν μπορεί να ταξιδέψει λόγω των δικών της μέτρων.
Την ίδια ώρα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να κρατά προς το παρόν κλειστά τα σύνορά της με τις ΗΠΑ, οι Αμερικάνοι κάνουν κρατήσεις από τώρα για το 2021 και κυρίως στους παραδοσιακούς τους προορισμούς, όπως η Σαντορίνη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο