ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2020

Η ΕΛΛΕΤ για τις δηλώσεις του Κ. Ζέρβα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Η ΕΛΛΕΤ για τις δηλώσεις του Κ. Ζέρβα

Απάντηση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης που χαρακτήρισε «σκοταδιστές» την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού καθώς και τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία για την προσφυγή τους στο ΣτΕ σχετικά με τα αρχαία του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης έδωσε η Πάτρα Θεολογίδου, πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και την εκπομπή «Ορθά-Κοφτά».


«Πενήντα χρόνια η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κάνει ένα τεράστιο έργο για την προβολή και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός αυτής. Είναι ο νόμιμος εκπρόσωπος της Europa Nostra που αριθμεί 6 εκατομμύρια μέλη. Η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1884 και εκπροσωπεί τους βυζαντινολόγους όλης της Ελλάδας με τεράστιο έργο για την προβολή της βυζαντινής ιστορίας και στενούς δεσμούς με αντίστοιχα σωματεία και συλλόγους σε όλο τον κόσμο. Σκοταδιστές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμη όλοι αυτοί που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων όπως ο κ. Βοκοτόπουλος, πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, η Europa Nostra, η Διεθνής Ένωσης Βυζαντινών σπουδών, η Αυστριακή Ένωση Βυζαντινών Σπουδών, ο Σύνδεσμος Κυπρίων Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών Μνημείων κ.ά» σημείωσε η κ. Θεολογίδου υπενθυμίζοντας ότι και ο ίδιος ο δήμαρχος ήταν κάποτε μέλος της ΕΛΛΕΤ με την οποία είχε μια πολύ καλή σχέση και συνεργασία.

 

Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα του έργου τόνισε: «αν δεν ολοκληρωθεί ο σταθμός της Βενιζέλου με την απόσπαση και επανατοποθέτηση δεν θα λειτουργήσει η γραμμή του μετρό το 2023. Αντίθετα, αν γίνει η κατασκευή του σταθμού με την κατά χώραν διατήρηση των αρχαιοτήτων, το μετρό μπορεί να λειτουργεί, οι σύρραγγες είναι ήδη έτοιμες και ο σταθμός θα ενταχθεί αργότερα όταν είναι έτοιμος. Ολοι θέλουμε να γίνει το μετρό. Με τη μέθοδο in situ έχουμε το μετρό μέχρι το 2023 και τον αρχαιολογικό χώρο. Στην άλλη περίπτωση το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε χάσει τα αρχαία και είναι πολύ αμφίβολο αν θα έχει τελειώσει ο σταθμός Βενιζέλου για να λειτουργήσει ο σταθμός το 2023».

 

 

 
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο