ΕΡΓΑΣΙΑ | Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020
Η κ. Ελευθεριάδου σχολίασε τις πληροφορίες για την ενδιάμεση έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη για το σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας έχουν βγει στα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι φαίνεται να είμαστε μπροστά σε νέα εποπτεία, σε πλειστηριασμούς και στο βάθος... ασφαλιστικό Πινοσέτ, που δεν είναι καινούργιο. Την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης ξεκινώντας από την επικουρική ασφάλιση την έχουν δηλώσει τόσο ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης όσο και ο Γ. Βρούτσης, αλλά και ο Γ. Στουρνάρας. Φαίνεται ότι αυτό προγραμματίζεται με σκοπό να υλοποιηθεί.
Οι 15 άξονες που εισηγήθηκαν οι καθηγητές της επιτροπής Πισσαρίδη, ανάμεσα στους οποίους και η κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, έγιναν χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους φορείς, την αντιπολίτευση, την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως υπογράμμισε. Πλέον, η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης φαίνεται προ των πυλών. Το νέο ασφαλιστικό, με μείωση εισφορών ανεξαρτήτως εισοδήματος για τα μεγάλα εισοδήματα (γιατί στα μικρά υπήρξε αύξηση από 185 σε 220 ευρώ), φαίνεται να ολοκληρώνεται με τις προτάσεις Πισσαρίδη. Και φαίνεται ότι θα οδηγηθούμε σε είσοδο ιδιωτών στον δεύτερο αλλά και τον τρίτο πυλώνα της ασφάλισης, μετατρέποντας το σύστημα από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.
Αυτό, τόνισε η κα Ελευθεριάδου, θα αποτελέσει το νέο «μνημόνιο», θα οδηγήσει όσους έχουν χρήματα σε μία καλή σύνταξη και όσους δεν μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε χαμηλότερες συντάξεις. Αυτό θα γίνει με απλά λόγια... Την ίδια ώρα, η ανεργία αυξάνεται ραγδαία και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δείχνει καμία διάθεση να πάρει μέτρα ενίσχυσης των εργαζόμενων, στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διατήρησης των θέσεων εργασίας. Και η εικόνα που έχουμε δεν είναι 100% πραγματική, καθώς πολλοί εργαζόμενοι σε αναστολή δεν δηλώνονται ως άνεργοι, ενώ πολλοί άνεργοι σταματούν να δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία, άρα καταγράφονται ως ανενεργός πληθυσμός και είναι μικρότερο το ποσοστό ανεργίας που δηλώνεται από αυτό που υπάρχει στην κοινωνία.
Ειδική αναφορά έκανε στην τηλεεργασία που με την παδνημία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έδωσε σε επιχειρήσεις δυνατότητα να την επιβάλλουν μονομερώς, να μετατρέπουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, αφήνοντας ακάλυπτους τους εργαζόμενους. Πέραν δηλώσεων για επικοινωνίακούς λόγους, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ακόμη δεν έχει λάβει καμία απόφαση. Περιμένουμε να δούμε αν έρθει το νομοσχέδιο τι θα περιλαμβάνει, ποιες διασφαλίσεις για τους εργαζόμενους, ώστε να το κρίνουμε -και ας ελπίσουμε ότι ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο θα το φέρει στη δημόσια διαβούλευση με εργαζόμενους και εργοδότες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο