ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό είναι το έλεος της αυτορρύθμισης της αγοράς


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό είναι το έλεος της αυτορρύθμισης της αγοράς

Για τη διαμαρτυρία που διοργανώνουν σήμερα στις 19:00 στο κέντρο της Αθήνας στην Παλαιά Βουλή οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Πολιτισμού μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος (ΠΟΘΑ) μίλησε Στο Κόκκινο ο Άρης Λάσκος που είναι γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη μαύρη και αδήλωτη εργασία που μαστίζει τον χώρο τους.


Στον Νίκο Ξυδάκη ο κ. Λάσκος μίλησε για τα διαχρονικά προβλήματα των εργαζόμενων στον κλάδο και εξήγησε ότι η πανδημία απλώς φανέρωσε όλα αυτά με τα οποία τόσο καιρό έχουν μάθει να επιβιώνουν οι καλλιτέχνες, και πλέον, όπως επισήμανε, η κατάσταση είναι οριακή.

Η σημερινή κινητοποίηση σηματοδοτεί του τέσσερις μήνες από τότε που ο πολιτισμός μπήκε σε αναστολή με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα να επιβιώνουν «με μαγικό τρόπο» καθώς δεν μπορούσαν να λάβουν κανένα επίδομα, ενώ το κράτος αποδεικνύεται ότι δεν έχει τρόπο να αναγνωρίσει τη σύγχρονη κατάσταση των εργασιακών συνθηκών στην τέχνη και δεν αναγνωρίζει την πολλαπλότητα στην απασχόληση και αυτό φαίνεται τώρα και με τη σύσταση του Μητρώου Καλλιτεχνών.

Οι ηθοποιοί επισήμανε ο κ. Λάσκος είναι στο έλεος της αυτορρύθμισης της αγοράς και στον κλάδο τους από 2012 δεν υπάρχει κλαδική συλλογική σύμβαση πλην τριών δημόσιων θεατρικών φορέων.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Για το θέμα μίλησε στον 105,5 Στο Κόκκινο και στον Χρυσόστομο Λουκά και ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος της ΠΟΘΑ.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:

Η Μαργαρίτα Συγκενιώτου, οργανωτική γραμματέας ΠΟΘΑ, αναφέρθηκε και εκείνη στο πόσο πλήττονται οι εργαζόμενοι καθώς ο τομέας αυτός σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχασε το 93% του κύκλου εργασιών του. Μάλιστα στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη εξήγησε ότι πρόκειται για την πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται μετά τη ψήφιση του νόμου Χρυσοχοΐδη και τόνισε ότι κανένας νόμος δεν μπορεί συγκρατήσει τον κόσμο που βγαίνει στον δρόμο με ένα δίκαιο και ειρηνικό αίτημα.

Επισήμανε ότι στήριξη χρειάζεται όλη η κοινωνία και δεν πρόκειται μόνο για ζήτημα των καλλιτεχνών. Εξήγησε ότι εκείνος που δεν θα έχει να φάει δεν θα μπορέσει ούτε να πληρώσει το εισιτήριο για μια θεατρική παράσταση.

Ακούστε τη συνέντευξη εδώ: 

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο