ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020

Π. Σκουρλέτης: «Πρέπει να απαντήσουμε με έναν νέο προγραμματικό ριζοσπαστισμό»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Π. Σκουρλέτης: «Πρέπει να απαντήσουμε με έναν νέο προγραμματικό ριζοσπαστισμό»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να απαντήσει στις νέες συνθήκες με έναν νέο προγραμματικό ριζοσπαστισμό βγαλμένο από την εμπειρία που είχε, βασισμένο στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας» τόνισε ο γραμματέας της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με θέμα το οικονομικό πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», στο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη. 


Ο βουλευτής Επικρατείας και γραμματέας της Κ.Ε.του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας την ένταση των τελευταίων ημερών με την Τουρκία έκανε λόγο για μια «προσχεδιασμένη κλιμάκωση» εκ μέρους της γειτονικής χώρας ενώ παράλληλα επιτέθηκε στην κυβέρνηση δηλώνοντας ότι δεν αξιοποίησε τα διπλωματικά εργαλεία που είχε στα χέρια της αντίθετα περιορίστηκε στον ρόλο της παρακολούθησης των προκλήσεων.

«Δεν είναι η ώρα να κάνουμε πολεμική κριτική στα εθνικά ζητήματα αλλά η εθνική ενότητα θα πρέπει να βασίζεται σε μία συναντίληψη. Ο κ. Μητσοτάκης μόλις σήμερα κατανόησε την ανάγκη να δει τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων ενώ του ειχε ζητηθεί πιο πριν» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση η οποία έχει παθητική στάση στο εξωτερικό και «κορώνες» στο εσωτερικό πρέπει να κάνει ο,τι απαιτείται για να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα και να τα οδηγήσει στο δρόμο της ειρήνης».

Αναφερόμενος ακόμη στην στάση της «πατριδοκαπηλείας που ακολούθησε η κυβέρνηση στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών» τόνισε πως με τον τρόπο αυτό «έσπειρε μακεδονομάχους και κινδυνεύει να θερίσει τουρκοφάγους».

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε ακόμη την ΝΔ για προσπάθεια σπίλωσης προσώπων και πολιτικών διαδρομών «για να εξυπηρετήσουν το σχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιαστεί ως αναξιόπιστος στον κόσμο και να μην μπορέσει να αποτελέσει πόλο αναφοράς».

Υποστήριξε ακόμη ότι «η σπουδή της κυβέρνησης στο ζήτημα της δίωξης του Δ. Παπαγγελόπουλου έχει ως στόχο να σβήσει από τη μνήμη του ελληνικού λαού τα σκάνδαλα των δικών της ημερών». «Θέλουν να ξαναγράψουν τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή τους το 2015» συμπλήρωσε περιγράφοντας τη δημιουργία ενός εμφυλιοπολεμικού κλίματος εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Τους ενοχλεί ότι δεν έχει εμπεδοθεί στον κόσμο ότι δεν είναι όλοι ίδιοι γιατί εμείς ήρθαμε σε σύγκρουση με το φαύλο κατεστημένο και μαζί με τον κόσμο καταφέραμε την ανατροπή του. Θέλουν να πείσουν τον κόσμο αυτό ότι η πολιτική είναι μια βρώμικη υπόθεση».


Αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας υποστήριξε ότι η ΝΔ αντί να βγάλει τα σωστά συμπεράσματα και να αντιληφθεί την ανάγκη δημιουργίας ενός δημόσιου συστήματος υγείας ακολουθεί μια «αναπαλαιωμένη λογική για την οικονομία και την κοινωνία που εξυπηρετεί έναν άκαμπτο νεοφιλελευθερισμό».

«Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η έξοδος από την οικονομική αυτή ύφεση μπορεί να επιτευχθεί αν αφήσουμε τα πράγματα στο αόρατο χέρι της αγοράς» διερωτήθηκε για να απαντήσει «Αν θέλουμε πραγματική έξοδο από αυτήν χρειάζεται σχεδιασμός και κρατική παρέμβαση»

«Το 2010 λέγαμε ότι η υπόθεση των δημόσιων χρεών κάθε χώρας μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο όνομα μιας αμοιβαιοποίησης. Δεν το κάνανε τότε και ο δανεισμός έγινε κάτω από σκληρούς όρους. Αισθανόμαστε με μια πίκρα δικαιωμένοι για όσα λέγαμε για τα ελλείμματα της Ε.Ε. και τον ελλιπή τρόπο που ήταν δομημένη, ως μια Ένωση που λειτουργεί για τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών χωρών, πράγμα που διαρρηγνύει και τη συνοχή της. Αυτό φάνηκε και στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στην οποία ψαλιδίστηκε το ποσό της οικονομικής στήριξης και οι προϋποθέσεις θα είναι για άλλη μια φορά συνδεδεμένες με μεταρρυθμίσεις που εξυπηρετούν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της οικονομίας» σχολίασε ακόμη.

Τέλος, αποτιμώντας τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ αναφέρθηκε στην απαξίωση της Επιθεώρησης Εργασίας και τις ψαλιδισμένες συλλογικές συμβάσεις, κάτι που έχει επιπτώσεις και στο αλλαγμένο από την πανδημία εργασιακό περιβάλλον, στο περιβαλλοντοκτόνο νόμο, στη αύξηση της ανεργίας και στην τεράστια ύφεση τονίζοντας ότι πλέον «κινδυνεύουμε να χασουμε ό,τι πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο