ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2020

Ηχηρό «όχι» στη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ηχηρό «όχι» στη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ηχηρό «όχι» στη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον προσεχή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υιοθέτησε ψήφισμα με πρωτοβουλία της ομάδας της αριστεράς που απορρίπτει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής. Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους Πράσινους την αριστερά και τους φιλελεύθερους ασκεί έντονη κριτική για τις σημαντικές περικοπές στο νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τις περικοπές στις επιχορηγήσεις, αλλά και την επιδείνωση της αναλογίας μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων. Παράλληλα, ζητά χρονοδιάγραμμα την κατάργηση όλων των επιστροφών και των εκπτώσεων.


Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα τα πυρά των ευρωβουλευτών δέχτηκαν ο Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του συνεπικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Μάρτιν Σίρντεβαν επισημαίνοντας πως τα κράτη μέλη καλούνται να δώσουν ολοκληρωμένη απάντηση στην κρίση του κορονοϊού, ωστόσο η συμφωνία της συνόδου απέχει πολύ από τον στόχο αυτόν.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε πως «η συμφωνία είναι πρωτοφανής, καθώς πρώτη φορά συμφωνήσαμε να δανειστούμε συλλογικά για να χρηματοδοτήσουμε δαπάνες. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε πως έχουμε μια ομόφωνη συμφωνία για την ανάγκη νέων ιδίων πόρων, χαρακτηρίζοντας την ως ένα ιστορικό βήμα για την ένωση.

Σπάει η βιτρίνα του «όλα ωραία», του «θρίαμβος!» για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε Στο Κόκκινο ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στην υιοθέτηση του ψηφίσματος.

Ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σημείωσε πως το ψήφισμα τεκμηριωμένα, με στοιχεία, συγκεκριμένες διεκδικήσεις και προτάσεις, λέει ποια είναι τα θετικά της συμφωνίας (έκδοση αμοιβαίου χρέους με εγγύηση Κομισιόν), αλλά και εκφράζει την ριζική διαφωνία των ευρωβουλευτών με τις περικοπές στο σκέλος των επιχορηγήσεων από 500 δισ. ευρώ σε 390 δισ. ευρώ υπό την πίεση των «ευρωτσιγκούνηδων του Βορρά».

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο