ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020

Aποχαιρετισμός στον τεράστιο, αξεπέραστο αμανετζή από την Λέσβο, Σόλωνα Λέκκα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Aποχαιρετισμός στον τεράστιο, αξεπέραστο αμανετζή από την Λέσβο, Σόλωνα Λέκκα

Μεγάλη απώλεια για την ελληνική αλλά και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά ο χαμός του Σόλωνα Λέκκα την προηγούμενη Παρασκευή, στα 74 του χρόνια. Κοινή εκτίμηση όλων που συνεργάστηκαν, που τον εκτίμησαν και τον λάτρεψαν, μουσικοί, φίλοι και κοινό, ειδήμονες και μη, είναι ότι ήταν μοναδικός και αναντικατάστατος. Η εκπομπή Globalista του Μάνου Τζανακάκη, τον αποχαιρέτησε με ένα διήμερο αφιέρωμα στις 27 και 28 Ιουλίου, μέσα από τα λόγια μερικών από τους φίλους και συνεργάτες του.


Φωτό: Celag Ha 
 
Bασίλης Βέτσος: Ήταν ένας πολύ μοντέρνος άνθρωπος, αλλά παλιός μαζί. Ένας σπάνιος εκπρόπωπος μίας λαϊκής λογιότητας.
Δημήτρης Μυστακίδης: Δεν μπορούσες  να ξεχωρίσεις το τραγούδι από την υπόλοιπη ζωή του. Ήταν κινούμενη ιστορία.
Αντώνης Τσάβαλος: Ήταν μία μορφή τεράστια για τον ελληνικό πολιτισμό. Το μεγαλείο "Σόλων Λέκκας", θα υπάρχει στους αιώνες.
Απόστολος Τσαρδάκας: Ο Σόλων μας έβαλε να κοιτάξουμε πίσω από τις νότες που ψάχναμε και να βρούμε το μεράκι... Τα είχε όλα βιωμένα.... Ήταν μία φιγούρα θεατρική.
Σταύρος Κρομμύδας: Ήταν ένα κανονικός άνθρωπος, γιατί είχε ζυμώσει την πέτρα, είχε σκαλίσει τη γή, είχε αρμέξει  και φτιάξει τυρί... Ήταν μάθημα ζωής και γνήσιας λαϊκής τέχνης, να παίζεις με το Σόλωνα.
Γιάννης Παπαϊωάννου: Bρέθηκε αυτός ο άνθρωπος να μας δείξει ότι στο stage πάνω υπάρχει το χαμόγελο, η ένωση με το κοινό.... Το μεγάλο σχολείο είναι ότι τη ζούσε αυτή τη μουσική.
Κυριάκος Γκουβέντας: Έψαχνε την αλήθεια των συναισθημάτων, ποτέ δεν ήθελε να κάνει προκάτ ερμηνείες... Ήθελε να του φύγει το βάρος στο πάλκο, μέσα από το τραγούδι και τον αυτοσχεδιασμό.
Δημήτρης Σφίγγος: Με μια λέξη τα λες όλα: Mερακλής! Δεν ήταν δουλειά, μεροκάματο, ήταν ένα γλέντι! ...Και άνθρωπος με άλφα κεφαλαίο.
 
Ακούστε το Α` μέρος του αφιερώματος εδώ:

 
Ακούστε το Β` μέρος του αφιερώματος εδώ:




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο