ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020

«Η ΕΕ εκδίδει για πρώτη φορά μεγάλης κλίμακας αμοιβαίο χρέος υπό την πίεση της ύφεσης»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Η ΕΕ εκδίδει για πρώτη φορά μεγάλης κλίμακας αμοιβαίο χρέος υπό την πίεση της ύφεσης»

Σε μνημονιακού τύπου δεσμεύσεις κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Πολυετή Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό. Η μαραθώνια διαδικασία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά και τις αλλεπάλληλες παραχωρήσεις προς τους φειδωλούς του Βορρά. Σύμφωνα με την τελική πρόταση το τελικό ποσό των επιχορηγήσεων θα φτάσει τα 390 δισ. ψαλιδισμένο κατά 110 δισ. σε σχέση με την αρχική πρόταση και άλλα 360 δισ. θα δοθούν σε δάνεια. Παράλληλα, η πρόταση προβλέπει διαδικασίες αυστηρού ελέγχου και συνεχούς επιτήρησης.


Μεγάλο το ψαλίδι σε προγράμματα σημαντικά, όπως το πρόγραμμα Horizon, το πρόγραμμα υγείας και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την κλιματική αλλαγή, το οποίο από τα 37 δισ. ευρώ περιορίστηκε στα 17 δισ.

“Έπειτα από πέντε ημέρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων επιτεύχθηκε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. " έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο "για ιστορική ημέρα για την Ευρώπη".

Ικανοποιημένος δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την σύνοδο κορυφής, τονίζοντας πως «η έγκριση του φιλόδοξου σχεδίου επανεκκίνησης, θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ισχύ και αποτελεσματικότητα».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 28%, ή περίπου 209 δισ. ευρώ, από τα 750 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στην σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες προορίζονται για την Ιταλία, από τα οποία περίπου 81 δισ. ευρώ θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και περίπου 127 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.

«Η Ε.Ε. εκδίδει για πρώτη φορά μεγάλης κλίμακας αμοιβαίο χρέος υπό την πίεση της ύφεσης» αναφέρει σε δήλωση του αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης. Σχολιάζοντας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής σημείωσε πως «τα κέρδη για τα ”γεράκια” Ρούτε και Κουρτς είναι η μείωση σε 390 από 500 δις. € των επιχορηγήσεων, η δημιουργία ενός πολύπλοκου ”μηχανισμού-φρένου” στις εκταμιεύσεις και οι νέες περικοπές στον ισχνό κοινοτικό Προϋπολογισμό 2021-27».

«Τα χρήματα που θα έλθουν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι πολλά. Πρέπει να αξιοποιηθούν με σοβαρό αναπτυξιακό σχέδιο, χρηστή διαχείριση, εθνική και κοινωνική συνεννόηση. Μακριά από προχειρότητα, πελατειακά δίκτυα και διαφθορά αλά voucher και λίστα Πέτσα. Τα χρήματα αυτά δεν είναι προίκα της ΝΔ!» καταλήγει ο Δ. Παπαδημούλης.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο