ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020

Μέσα στον Αύγουστο θα συζητηθεί η απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου;


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μέσα στον Αύγουστο θα συζητηθεί η απόσπαση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου;

Μεθοδεύσεις από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού και της Αττικό Μετρό σε σχέση με τη συζήτηση για την μελέτη απόσπασης των αρχαίων της Βενιζέλου διαπιστώνουν τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.


Όπως ανέφερε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Ορθά – Κοφτά η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, «καθυστέρησαν πάρα πολύ με την μελέτη απόσπασης, και όχι στους δύο μήνες που έλεγε ο υπουργός, για να την φέρουν μέσα στον Αύγουστο.  Φέρνουν Αύγουστο την μελέτη απόσπασης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σε «νεκρό» χρόνο για να μην μπορούμε να κάνουμε απεργία και κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη».

Παράλληλα η κ. Κουτσούμπα σχολίασε το γεγονός ότι το ΚΑΣ συνεδριάζει ακόμα με τηλεδιάσκεψη. «Σε μια τόσο σοβαρή απόφαση, όπως η μελέτη απόσπασης των αρχαιοτήτων, δεν θα έχουμε καν τη δυνατότητα να δούμε από κοντά τα σχέδια, θα τα δούμε στον υπολογιστή από power point. Αν τα μέλη του ΚΑΣ θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο, τι να πω πια…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εμείς θεωρούμε ότι είναι διάλυση της αυθεντικότητας και του αρχαιολογικού συνόλου, το μέλος του ΚΑΣ πως θα κρίνει αν δεν είναι διάλυση από την οθόνη του υπολογιστή; Δεν υπάρχουν όροι για μια σοβαρή συζήτηση. Αν ήμουν μέλος του ΚΑΣ θα ζήταγα τουλάχιστον αυτοψία επί τόπου για να μας εξηγήσει ο μελετητής πως ακριβώς θα τεμαχιστούν, που θα πάνε και πως θα γυρίσουν», δήλωσε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με την ίδια, «η μεθόδευση είναι για να έρθει τον Αύγουστο, και επίσης γιατί πιστεύω ότι ενόψει ΔΕΘ θέλουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και η Αττικό Μετρό να παρουσιάσουν ότι κάτι έχει προχωρήσει».

«Στην πραγματικότητα στον σταθμό Βενιζέλου δεν έχει προχωρήσει τίποτα από αυτά που έλεγαν ότι θα προχωρήσουν. Η αποκάλυψη των αρχαιοτήτων ήταν ούτως ή άλλως στον προγραμματισμό της κατά χώραν διατήρησης.  Ο κ. Ταχιάος τον Δεκέμβριο στο ΚΑΣ έβγαζε κάτι χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τα οποία θα έβγαινε η υπουργική απόφαση σε 15 μέρες. Η υπουργική απόφαση έκανε τρεις μήνες για να βγει.  Τον Δεκέμβρη έλεγε η υπουργός ότι η μελέτη απόσπασης θα ερχόταν σε δύο μήνες, η μελέτη απόσπασης έρχεται οχτώ μήνες. Τα δικά τους χρονοδιαγράμματα τα έχουν κάνει κουρελόχαρτα» τόνισε η κ. Κουτσούμπα.

Όπως είπε, σχεδιάζουν μόνο με πολιτικά κριτήρια και «ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι για να έχουν την υπουργική απόφαση για να την λένε στον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ενώ θα μπορούσε κάλλιστα στη φετινή ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης να διορθώσει το λάθος που έκανε πέρυσι, που μίλησε για το μετρό Βενιζέλου χωρίς να έχει μελέτες, και να κάνει κάτι καλό για την πόλη και να βγει να πει ότι μετά τις αντιδράσεις των διεθνών βυζαντινολόγων αποφασίσαμε να αλλάξουμε τον σχεδιασμό και να προχωρήσει ο σταθμός Βενιζέλου με τα αρχαία κατά χώραν».

 Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αναμένεται να καταθέσει εντός του Αυγούστου προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης. Έχει προηγηθεί η κατάθεση προσφυγών από την Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο