ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020

Στόχος για την ΕΕ η παραγωγή ενός εκατ. τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2024


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Στόχος για την ΕΕ η παραγωγή ενός εκατ. τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2024

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκε από την Κομισιόν η στρατηγική της ΕΕ για το μέλλον του ενεργειακού συστήματος και την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες στη στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΕΕ. Ο πρώτος είναι ένα πιο κυκλικό ενεργειακό σύστημα που θέτει την ενεργειακή απόδοση στον πυρήνα του, με την ΕΕ να δηλώνει ότι στόχος είναι η επαναχρησιμοποίηση της αποβαλλόμενης θερμότητας από βιομηχανικούς χώρους, κέντρα δεδομένων ή άλλες πηγές, καθώς και της ενέργειας που παράγεται από βιολογικά απόβλητα ή σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων.


Ο δεύτερος πυλώνας είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ ο τρίτος, αφορά τους τομείς όπου η ηλεκτροδότηση είναι δύσκολη. Στόχος η προώθηση καθαρών καυσίμων όπως ανανεώσιμο υδρογόνο και βιώσιμα βιοκαύσιμα και βιοαέριο.

Ειδικά, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική υδρογόνου, η Κομισιόν εκτιμά πως με τις σωστές επενδύσεις, τη δημιουργία αγοράς, την έρευνα και την καινοτομία το υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει τη βιομηχανία, τις μεταφορές, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τα κτίρια σε όλη την Ευρώπη. 

Και η στρατηγική είναι σίγουρα φιλόδοξη: από τώρα έως το 2024 σκοπεύει να υποστηρίξει την εγκατάσταση τουλάχιστον 6 GW μονάδων ηλεκτρόλυσης υδρογόνου στην ΕΕ για την παραγωγή έως και ενός εκατομμυρίου τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, σημείωσε πως οι στόχοι «είναι φιλόδοξοι, είναι απαραίτητοι… και μας βάζουν σταθερά σε μια πορεία προς την ουδετερότητα του κλίματος». Πρόσθεσε ότι θα επιτρέψουν η ΕΕ να «διατηρήσει την παγκόσμια ηγεσία στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας» και να θέσει την κλιματική δράση στο επίκεντρο της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης από την πανδημία.

Δήλωσε ακόμα, πως «η ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος σημαίνει ότι το σύστημα σχεδιάζεται και λειτουργεί στο σύνολό του, συνδέοντας διαφορετικούς φορείς ενέργειας, υποδομές και τομείς κατανάλωσης. Αυτό το συνδεδεμένο και ευέλικτο σύστημα θα είναι πιο αποτελεσματικό και θα μειώσει το κόστος για την κοινωνία».

Τη στρατηγική χαιρέτισε μεταξύ άλλων φορέων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Γεωθερμία, ωστόσο παρατήρησε πως η εστίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο φυσικό αέριο δεν είναι συμβατή με τη συμφωνία του Παρισιού ούτε με τις προσπάθειες της Επιτροπής για μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

      




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο