ΠΟΛΙΤΙΚΗ | Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020

Το Σχέδιο Ανάκαμψης πρέπει να θέτει στο επίκεντρο τα δημόσια δικαιώματα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Το Σχέδιο Ανάκαμψης πρέπει να θέτει στο επίκεντρο τα δημόσια δικαιώματα

Η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε πολλά από τα διαρθρωτικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ευρωπαίοι πολίτες έγιναν μάρτυρες μιας πολύ σοβαρής έλλειψης συντονισμού και αλληλεγγύης, αναφέρουν σε κοινό άρθρο τους ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης οι συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίντερβαν, και οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς, Μαρκ Μποτένγκα, Μανού Πινέδα και Σίρα Ρέγκο.


Μαζί με τα διαρθρωτικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα πολύ σοβαρά φαινόμενα έλλειψης συντονισμού και αλληλεγγύης - μονομερές κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων, απαγορεύσεις ιατρικού εξοπλισμού προς χώρες σε ανάγκη και διακρίσεις εις βάρος πολιτών συγκεκριμένων κρατών - η πανδημία φανέρωσε ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης σε κάθε κράτος μέλος για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας καθώς και «τον αναντικατάστατο ρόλο των δημοσίων επενδύσεων και την αναγκαιότητα ύπαρξης της παραγωγικής ικανότητας στην ήπειρό μας» επισημαίνουν στο κοινό άρθρο οι ευρωβουλευτές, που φιλοξενεί η ισπανική διαδικτυακή εφημερίδα eldiario.es.

Αναφερόμενοι στο ποσό των 750 δισ. ευρώ της πρότασης της Κομισιόν τονίζουν πως «είναι μόνο το 1/3 του ποσού που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρόλα αυτά, εάν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, μπορεί να ανακουφίσει πολλές από τις συνέπειες της πανδημίας, που υφίστανται ήδη οι εργαζόμενοι». Επιπλέον σημειώνουν την ανάγκη να συμπεριληφθούν στην πρόταση της Κομισιόν κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια σχετικά με την απασχόληση και να μην συνδυαστεί σε καμία περίπτωση η πρόσβαση στους πόρους με περισσότερες και αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τα κράτη μέλη.

«Μια στέρεη ανάπτυξη του ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης πρέπει να θέτει στο επίκεντρο τα δημόσια δικαιώματα και τις δημόσιες υπηρεσίες με επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς απαραίτητους για τη ζωή, όπως τα φάρμακα και ο ιατρικός εξοπλισμός, και οι  οποίοι, όπως μας έδειξε και η κρίση, δεν μπορούν να παραμείνουν στα χέρια της ελεύθερης αγοράς» υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές, προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε μαζικές επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της ανάπτυξης».

Σε αυτό το πλαίσιο η προσωρινή αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης χαρακτηρίζεται ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Όπως επισημαίνεται ωστόσο, «μόνο με την κατάργηση του Συμφώνου και των μηχανισμών αναθεώρησης του προϋπολογισμού, οι οποίοι εμποδίζουν τις φιλόδοξες στρατηγικές δημοσίων δαπανών, και αντικατάστασής του από ένα Δίκαιο Σύμφωνο για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Απασχόληση, θα καταστεί δυνατό να ξεκινήσει το Σχέδιο Ανάκαμψης, που χρειαζόμαστε όλοι για να βγούμε από αυτή την κρίση, δημιουργώντας πρωτίστως τις συνθήκες  εκείνες που θα μας επιτρέπουν να είμαστε περισσότερο βιώσιμοι, κυρίαρχοι και ανθεκτικοί».

 

   




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο