ΕΡΓΑΣΙΑ | Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2020

Εν κρυπτώ μεθόδευσαν τετελεσμένο για την κυριακάτικη αργία με στόχο όλη την Ελλάδα


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Εν κρυπτώ μεθόδευσαν τετελεσμένο για την κυριακάτικη αργία με στόχο όλη την Ελλάδα

Δεκαπενταύγουστο, χωρίς καμία διαβούλευση με τους εμποροϋπαλλήλους και ενάντια στις πάγιες θέσεις της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Περιφέρεια Αττικής μεθόδευσαν κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο ιστορικό κέντρο να αποτελέσει τετελεσμένο για όλη την Ελλάδα στην συνέχεια, τόνισε ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Ανδρέα Πετρόπουλο.


Είναι χαρακτηριστική η επιλογή όχι μόνο της Περιφέρειας Αττικής αλλά και της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνολικά, να καταργήσει ένα δικαίωμα που ισχύει πάνω από 100 χρόνια, είπε ο κ. Τεμπονέρας, με την απόφαση να βγαίνει «εν κρυπτώ» μέσα στον Δεκαπενταύγουστο, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις. Μπορεί η νομοθεσία να υπάρχει από το 2013, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε ενεργοποιηθεί πέραν οκτώ Κυριακών ετησίως. Μάλιστα, η απόφαση δεν ισχύει από τώρα, αλλά από τον Νοέμβριο του 2021, χωρίς να υπάρχει κανένα στοιχείο για το ποια θα είναι η κατάσταση εκείνη την περίοδο.

Αυτή η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα του αυτοματισμού που προκαλεί η μη στήριξη της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις, καθώς έχουν τεράστια απώλεια τζίρου και καμία επαρκή βοήθεια οι εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής στρέφονται στις Κυριακές ελπίζοντας στην τουριστική κίνηση για την ανάκαμψη του κλάδου, όπως σημείωσε, παρά την αύξηση του λειτουργικού κόστους από μισθούς, υπερωρίες, προσαυξήσεις κτλ. Και παλιότερα έχει αποδειχθεί ότι είναι μέτρο που όχι μόνο δεν βοήθησε, ίσα-ίσα ενίσχυσε τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, το καταλαβαίνουμε όλοι όσοι είμαστε μέσα στην αγορά.

Όταν ανοίξει Κυριακή ένα μεγάλο πολυκατάστημα, ο μικρομεσαίος για να μην χάσει μερίδιο της πελατείας θα αναγκαστεί να ανοίξει. Αλλά θα έχει συγκεκριμένο λειτουργικό κόστος και θα «αναγκαστεί» να αφήσει τον εργαζόμενο απλήρωτο ή να υποδηλώσει την εργασία του είτε «κλείνοντας το μάτι» είτε εκβιάζοντας τον εργαζόμενο.

Είναι εξάλλου βασικό ερώτημα γιατί δεν εκλήθηκαν σε διαβούλευση οι εμποροϋπάλληλοι, προσέθεσε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη λειτούργησε εν κρυπτώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια για να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα αφορούν όχι μόνο το κέντρο αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο