ΕΡΓΑΣΙΑ | Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020

«Δίχως προηγούμενο η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στους εργαζόμενους»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Δίχως προηγούμενο η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στους εργαζόμενους»

Για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας, ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα κορονοϊού καθώς και για τις καταγγελίες για απαράδεκτες εργοδοτικές πρακτικές μιλήσαμε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» με τον ταμία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παγώνη.


Στην εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» και την Ευγενία Χατζηγεωργίου, ο κ. Παγώνης επέκρινε τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι, σημειώνοντας πως καμία ΠΝΠ δεν τους καλύπτει. «Έχουν βγει τον τελευταίο καιρό πάνω από 12 ΠΝΠ, σε καμία δεν αναφέρεται η διασφάλιση του μισθού των εργαζομένων ούτε καν πως θα αντιμετωπίζονται τα κρούσματα στους εργασιακούς χώρους», ανέφερε.

Όπως πρόσθεσε, μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι που βγαίνουν σε καραντίνα, είτε έχουν νοσήσει οι ίδιοι είτε κάποιος άλλος στον ίδιο εργασιακό χώρο, δεν καλύπτονται μισθολογικά και ασφαλιστικά για την περίοδο της καραντίνας. «Η ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί στους εργαζόμενους είναι δίχως προηγούμενο, έχουμε μια εργοδοσία που δυστυχώς έχει δείξει το πραγματικό της πρόσωπο», σχολίασε.

Σε αυτό, όπως συνέχισε, έρχονται να προστεθούν καταγγελίες για εργαζόμενους που γυρνούν από την καλοκαιρινή τους άδεια και ο εργοδότης τούς επιβάλλει να κάνουν με δικά τους έξοδα το τεστ του κορονοϊού. «Η απειλή είναι η καθημερινότητα πλέον», σχολίασε ο ταμίας του ΕΚΘ, εκτιμώντας πως η ανεργία μπορεί να φτάσει στα επίπεδα 2012-13.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι έλεγχοι που γίνονται σε εργασιακούς χώρους είναι ελάχιστοι, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν νομικά κατοχυρωμένοι όροι για τους εργαζόμενους. Κάλεσε τους αρμόδιους «ας βρουν επιτέλους από πού θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι που βγαίνουν σε καραντίνα», από το κράτος ή από τους εργοδότες. Δεν μπορεί όπως υπογράμμισε να είναι άνευ αποδοχών ή να τους υποχρεώνουν να κάνουν τεστ με δικά τους έξοδα.

Καταλήγοντας ο κ. Παγώνης τόνισε πως τα ζητήματα αυτά έχουν τεθεί επανειλημμένα υπόψη της κυβέρνησης και έχει ζητηθεί η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να ληφθούν μέτρα για τον κόσμο της εργασίας. «Δυστυχώς δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση ούτε και κανένα έργο έχουμε δει. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω», σημείωσε.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο