ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020

Κ. Κλάδης: Στη Ζάκυνθο βουλιάζουμε οικονομικά και είμαστε σε μια υγειονομική δίνη


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Κλάδης: Στη Ζάκυνθο βουλιάζουμε οικονομικά και είμαστε σε μια υγειονομική δίνη

«Στο Κόκκινο Πάτρας» μίλησε ο αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου, Κώστας Κλάδης με αφορμή την κυβερνητική απόφαση, που έθεσε σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων το νησί, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου covid-19.


«Εμείς εδώ στο νησί προσπαθήσαμε, όπως είπε και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων να κάνουμε μια άσκηση ισορροπίας μεταξύ τόνωσης της αγοράς και προάσπισης της δημόσιας υγείας. Τελικά η άσκηση αυτή ήταν χωρίς δίχτυ ασφαλείας και γκρεμοτσακιστήκαμε, καταφέρνοντας να μπούμε σε αυτό τον θλιβερό κατάλογο της καραντίνας και να αναφερθούμε σε εφημερίδες του εξωτερικού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό, που ζητούν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ζάκυνθο, είναι να δοθεί η πραγματική εικόνα για την πανδημία του κορονοϊού στο νησί, ειδικά μετά τα όσα έγιναν γνωστά τις τελευταίες ημέρες με τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, που έκαναν τις διακοπές τους στο νησί του Ιονίου και επιστρέφοντας στην χώρα τους εντοπίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό.

«Δεν είναι δυνατόν να βρίσκονται συνολικά 27 τουρίστες με κορονοϊό (11 Βρετανοί στο Πλίμουθ και 16 Ουαλοί στο Κάρντιφ) και να μην απαντά κανείς αρμόδιος τι ακριβώς συνέβη στη Ζάκυνθο, δηλαδή που έμεναν, να ιχνηλατήσουν τις επαφές τους, να δουν αν μολύνθηκε κάποιος άλλος, ουδείς ασχολείται» επισήμανε ο κ. Κλάδης και από την άλλη η «υγειονομικά θωρακισμένη Ζάκυνθος», όπως έλεγαν κάποιοι, βρέθηκε σε ελεγχόμενη καραντίνα, αν και ποτέ δεν δόθηκε επίσημη απάντηση για τον ακριβή αριθμό των τεστ, που διενεργήθηκε σε τουρίστες στο αεροδρόμιο. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουνε ότι αυτός ήταν ανεπαρκής, καθώς υπολογίζεται μόλις στο 10-15% των αφίξεων εξωτερικού.

Επίσης, κανένας δειγματοληπτικός έλεγχος με τεστ, δεν έγινε σε όσους επισκέπτες εξωτερικού έφθασαν ακτοπλοϊκά, αν και η πληρότητα των πλοίων αυξήθηκε από το 60% στο 85%, με απόφαση της κυβέρνησης. «Δεν έχει γίνει ούτε ένα τεστ και αυτή η πύλη εισόδου στο νησί είναι ανοιχτή. Δεν θα έπρεπε και εκεί να ληφθεί κάποια μέριμνα;» διερωτήθηκε.

Αναφορικά με το νοσοκομείο του νησιού, που οι κυβερνόντες διατρανώνουν ότι είναι θωρακισμένο με δυο μοριακούς αναλυτές, όπως τόνισε ο κ. Κλάδης, «υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν γίνονται τεστ», με δηλώσεις του διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος να αναφέρει ότι έχουν γίνει από την αρχή της κρίσης μέχρι στιγμής 850 τεστ, ενώ τώρα τελευταία κάνουν 20-30 καθημερινά. «Αν τις τελευταίες ημέρες έχουμε 450-500 τεστ, τότε το προηγούμενο διάστημα (Μάρτιο- Ιούλιο) είχαμε 350, ανεπαρκής αριθμός και δεν μπορώ να δώσω μια εξήγηση, που οφείλεται. Σε τεχνική ανεπάρκεια δεν νομίζω. Σε μια προσπάθεια να «μαγειρευτούν οι αριθμοί στο νησί ; Αν είναι αυτό δεν τα καταφέραμε, διότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δυσάρεστη θέση και είμαστε εντελώς στο σκοτάδι για το τι συμβαίνει στην Ζάκυνθο».

Το νησί του Ιονίου μπήκε στην ομάδα των περιοχών, που τα καταστήματα εστίασης θα έπρεπε να κλείνουν τα μεσάνυχτα και εδώ και μερικές ημέρες ελήφθησαν έκτακτα μέτρα, όπως αναστολή εκδηλώσεων, υποχρεωτική μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, κ.α. Όταν συνέβησαν όλα αυτά η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, η κ. Ρόδη- Κράτσα επικοινώνησε με τους αρμοδίους και, όπως λέει ο κ. Κλάδης, «της είπαν ότι τα δεδομένα είναι στο κόκκινο. Αυτό το επιτελικό κράτος των αρίστων δεν ενημέρωσε ούτε τους δικούς του και δεν ήξεραν για αυτά τα δεδομένα; Γιατί δεν ανακοινώθηκαν; Και τώρα, που φτάσαμε σε αυτό το σημείο ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Δεν υπήρχε μια σταδιακά κλιμακούμενη ενημέρωση των κατοίκων, ούτε των επισκεπτών, ούτε το περίφημο 112 χρησιμοποιήθηκε για να προσέξουμε. Ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη κατέβασαν τον διακόπτη».

Αυτή η τακτική της συσκότισης των πραγματικών κρουσμάτων στην Ζάκυνθο, όπως τόνισε ο αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου, ούτε τον τουρισμό διέσωσε, ούτε την αναζωπύρωση της πανδημίας κατάφερε να αποτρέψει.

«Το 40% των ξενοδοχείων δεν άνοιξε, όμως ο τουρισμός κινήθηκε κάπως ικανοποιητικά τον Αύγουστο, κυρίως με τους Έλληνες επισκέπτες» και αναρωτήθηκε «ποιος θα έρθει στη Ζάκυνθο, όταν έχει μπει στη διακεκριμένη λίστα της καραντίνας, όταν ακόμα και στην παραλία επιβάλλεται η χρήση μάσκας, όταν τα καταστήματα κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα. Και δεν μπορεί να διορθωθεί αυτό με κάτι κωμικές δηλώσεις, που ακούμε από την περιφερειάρχη, ότι όλα θα διορθωθούν με διαφημιστική καμπάνια, που γίνει. Η τουριστική περίοδος τελείωσε, πότε θα έρθουν οι τουρίστες; Ο κυβερνητικός βουλευτής είπε ότι ελήφθησαν τα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η εικόνα. Εδώ βουλιάζουμε οικονομικά, είμαστε σε μια υγειονομική δίνη και δεν ξέρουμε τι γίνεται, με τον πρόεδρο των γιατρών του νοσοκομείου να δηλώνει ότι οι κλινικές είναι αποδυναμωμένες και υπάρχει φόβος να καταρρεύσουν στην πραγματική πίεση».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του αναπληρωτή συντονιστή της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου, Κώστα Κλάδη στο ηχητικό απόσπασμα, που ακολουθεί.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο