ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2020

«Ό,τι καλύτερο στο πλαίσιο συμβάσεων ορισμένου χρόνου» θα κάνει το προσωπικό καθαριότητας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Ό,τι καλύτερο στο πλαίσιο συμβάσεων ορισμένου χρόνου» θα κάνει το προσωπικό καθαριότητας

Σε πολύ σφικτό πλαίσιο και μόλις σε 10 ημέρες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός, βγήκαν οι πίνακες και αναρτήθηκαν χθες Τρίτη στους Δήμους, ώστε να ξεκινήσουν να πηγαίνει στα σχολεία το προσωπικό καθαριότητας, θα είναι εκεί κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορεί στο πλαίσιο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, είπε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Στην Αυτοδιοίκηση πέφτει πολύ σημαντικό μέρος της μάχης να ανοίξουν και λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία όσον αφορά την πανδημία, είπε ο κ. Παπαστεργίου, φέτος τα πράγματα είναι πολύ ιδιαίτερα. Όσον αφορά τον διαγωνισμό για 9.400 προσλήψεις στην καθαριότητα των σχολείων, σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε προσωπικό, αλλά με μορφή εργασίας «επαμφοτερίζουσα», δύσκολη, ίσως και επαχθή. Έγινε προσπάθεια να μπουν σε νέα βάση τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα του προσωπικού αυτού. Ο διαγωνισμός βγήκε σε μόλις 10 ημέρες, ήταν πολύ σφικτό το πλαίσιο. Και από χθες, οι Δήμοι αναρτούν τους οριστικούς πίνακες, ώστε να φτάσει στα σχολεία το προσωπικό της καθαριότητας. Από σήμερα το προσωπικό καθαριότητας θα είναι εκεί κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορεί στο πλαίσιο των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (10 μήνες περίπου, όσο η σχολική χρονιά μαζί με τις πανελλαδικές) πλήρους και μερικής απασχόλησης.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του είδους της καθαριότητας που απαιτείται στα σχολεία. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ μιλούν για «σχολαστικό καθαρισμό» και όχι για απολύμανση, που μπορεί ενίοτε να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Απολυμάνσεις πρέπει να γίνονται όταν αποδεδειγμένα σε χώρο υπάρχουν περιστατικά, ξεκαθάρισε ο κ. Παπαστεργίου. Συγκεκριμένες οδηγίες για τον τρόπο και τα επίμαχα σημεία στην καθαριότητα έχουν δοθεί τις προηγούμενες ημέρες και υπάρχει ΚΥΑ για το τι θα πρέπει να γίνεται στα κυλικεία, την συσκευασία και την διάθεση προϊόντων.

Εξάλλου, αναφέρθηκε στον διαγωνισμό για τις μάσκες στον οποίο όπως είπε συμμετέχουν 93 εταιρείες με προσφορές, εμπλέκονται τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών, καθώς και η Εθνική Αρχή Διαφάνεια «που εμείς ζητήσαμε», όπως τόνισε. Χρειάζεται ταχύτητα, δεν μπορούμε να πάμε με την κλασική διαδικασία, αλλά με αυτά που προβλέπει ο νόμος, ώστε σήμερα να καταλήξουμε στους προσωρινούς μειοδότες και ως την Παρασκευή τους οριστικούς. «Δεν φαντάζομαι να είναι μόνο ένας, είναι μεγάλη η ποσότητα», όπως εκτίμησε. Τις προδιαγραφές για τις μάσκες έθεσε η Επιστημονική Επιτροπή, συνέχισε ο κ. Παπαστεργίου, εμείς επεμβήκαμε μόνο στο θέμα των διαστάσεων, να ξέρουμε ποιες είναι αποδεκτές και ποιες όχι.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη στο συνδεδεμένο ηχητικό απόσπασμα.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο