ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2020

Μ. Βλαζάκη: Αγωνιζόμαστε για να μη γίνει ξενοδοχείο το κτίριο της 5ης Μεραρχίας στα Χανιά


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Μ. Βλαζάκη: Αγωνιζόμαστε για να μη γίνει ξενοδοχείο το κτίριο της 5ης Μεραρχίας στα Χανιά

Αγωνιζόμαστε ώστε η σύμβαση του Πολυτεχνείου με την τουριστική εταιρία να μην υλοποιηθεί, να μη γίνει το ξενοδοχείο και το κτίριο αυτό να έχει δημόσιο χαρακτήρα, επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο η Μαρία Βλαζάκη αρχαιολόγος και πρώην γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού επικεφαλής της ανασκαφής, που διεξάγεται στο Καστέλι Χανίων, αναφερόμενη στη βίαιη εκκένωση της ιστορικής κατάληψης Rosa Nera από το κτίριο της 5ης Μεραρχίας, το οποίο ανήκει στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.


Στην Ευγενία Λουπάκη η κα Βλαζάκη εξήγησε ότι αρχικά το Πολυτεχνείο ήθελε να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο χώρο για να στεγάσει Σχολή Καλών Τεχνών όταν του το ζήτησαν για να στεγάσει το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης. Πλέον, όπως είπε, το κραυγαλέο και το εξοργιστικό στην ιστορία αυτή είναι ότι η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου παρά την αντίδραση τεσσάρων μελών της αποφάσισε την ανανέωση – τροποποίηση του συμφωνητικού μίσθωσης του ιστορικού κτιρίου και έδωσε παράταση με πολύ πιο ευνοϊκούς όρους.

Το Πολυτεχνείο αγόρασε το κτίριο με ένα συμβολικό τίμημα για τη στέγαση του και τους εκπαιδευτικούς σκοπούς του από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αγωνιζόμαστε το κτίριο αυτό να έχει δημόσιο χαρακτήρα, εξήγησε η κα Βλαζάκη.

H αρχαιολόγος εξέφρασε την αισιοδοξία της για την έκβαση της υπόθεσης λέγοντας ότι θα καταφέρουν το κτίριο να μη γίνει ξενοδοχειακή μονάδα και πως ακόμα μπορούν να το παλέψουν, καθώς το Πολυτεχνείο θα ακούσει το αίτημα των κατοίκων των Χανίων, οι οποίοι θέλουν να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας του καθώς κουβαλάει βαριά κληρονομιά και έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο, αποτελεί τοπόσημο στην κορυφή του λόφου της πόλης.

Η κα Βλαζάκη τόνισε ότι ο Δήμος Χανίων και η Περιφέρεια εξέφρασαν την πρόθεση τους να βοηθήσουν οικονομικά το Πολυτεχνείο για να μην γίνει ξενοδοχείο το συγκεκριμένο κτίριο και η Σύγκλητος δεν το δέχτηκε.
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο