ΥΓΕΙΑ | Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2020

Ακόμη και ποινική διάσταση έχει η άρνηση χρήσης μάσκας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Ακόμη και ποινική διάσταση έχει η άρνηση χρήσης μάσκας

Η έκθεση ενός συνανθρώπου, ειδικά ομάδας υψηλού ρίσκου, στον κορωνοϊό με την άρνηση χρήσης μάσκας είναι μία αντικοινωνική συμπεριφορά με ακόμη και ποινική διάσταση, είναι πολύ επικίνδυνο εάν σε αυτά τα στρώματα πληθυσμού που «πρωταγωνιστούν» προστεθούν άτομα και από τα μεσαία στρώματα, το βλέπουμε ήδη σε δυτικές χώρες και απειλεί να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας να ελέγξει την πανδημία, προειδοποίησε ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών της Υγείας και τέσσερις φορές κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.


Είναι γνωστές και έπρεπε να έχουμε διαχειριστεί πιο σωστά και με τρόπο πιο οργανωμένο, επίμονο και αποτελεσματικό, είπε ο κ. Κυριόπουλος, τις δύο διαστάσεις του φαινομένου του «κινήματος» που αρνείται την χρήση μάσκας, την ύπαρξη του κορωνοϊού, ακόμη και την λήψη του εμβολίου όταν υπάρξει και διατεθεί στον πληθυσμό:

  • αυτές οι κινήσεις είναι ανάλογες σε ένταση με το βαθμό και το ρήγμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στο ευρύτερο κοινό και τις δημόσιες Αρχές
  • υπάρχει μερίδα πληθυσμού που κινείται στα όρια μίας κοινωνικής υποκουλτούρας σε όλες τις χώρες, ακόμη και τις πιο προηγμένες και ώριμες κοινωνικά και πολιτισμικά

Κλειδιά είναι κατά τον ίδιο η ενημέρωση του πληθυσμού, η εμπλοκή των κατάλληλων ανθρώπων σε αυτή την υπόθεση, που δεν είναι οι κατασταλτικές Αρχές, δεν είναι οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι του κράτους, αλλά οι επιστήμονες και οι επαγγελματίες Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και αυτοί εξακολουθούν να παραμένουν «στο βάθος της εικόνας», δεν είναι μπροστά.

Η συμπεριφορά αυτών των συμπολιτών μας, τόνισε ο κ. Κυριόπουλος, εκθέτει σε κίνδυνο πολλούς από τους υπόλοιπους, που πειθαρχούν στα μέτρα, που εμπλέκονται στην υπόθεση. Έχει χαρακτηριστικά αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ενδεχομένως έχει ποινική διάσταση, το να εκθέτεις σε κίνδυνο κάποιον που είναι δίπλα σου, ιδιαίτερα εάν ανήκει στις ομάδες υψηλού ρίσκου. Χρειαζόμαστε πιο συγκροτημένη απάντηση σε αυτά τα φαινόμενα.

Θα είναι πολύ ανησυχητικό, αν σε στρώματα του πληθυσμού που πρωταγωνιστούν στην αρνητική θέση απέναντι στη διαχείριση της πανδημίας, προστεθούν άλλα στρώματα του πληθυσμού που ανήκουν στα μεσαία στρώματα. Σε ορισμένες χώρες του Δυτικού Κόσμου φοβάμαι ότι έχει αρχίσει να συμβαίνει αυτό, σημείωσε, δεδομένου ότι και οι στρατηγικές που ακολουθούν δεν είναι αποτελεσματικές στον έλεγχο και την διαχείριση της πανδημίας. Αν αυτή η σύζευξη περιθωριακών στρωμάτων και μεσαίων στρωμάτων μπορεί να είναι εκρηκτική, να τινάξει στον αέρα το εγχείρημα της παγκόσμιας κοινότητας να ελέγξει την πανδημία.

Έχουν γίνει όμως και δικές μας πλημμέλειες, τόνισε ο κ. Κυριόπουλος. Η επικοινωνία με το κοινό δεν έχει την δέουσα συγκρότηση και δεν εκφέρει τα σημαινόμενα που μπορούν να συνδράμουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος. Επικοινωνία με το κοινό δεν είναι το «προσκλητήριο» διασωληνωμένων και νεκρών κάθε τόσο, μπροστά στην τηλεόραση. Δεν είναι το να κατακλύζονται δελτία ειδήσεων και εκπομπές από έναν αριθμό 10-15 διακεκριμένων, σπουδαίων γιατρών, που υποστηρίζουν διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα. Η ενημέρωση βεβαίως πρέπει να είναι πλουραλιστική, αλλά πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και όχι συγκυριακή. Σε αυτό νομίζω δεν έχουμε κάνει καλή δουλειά ακόμα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο