ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020

«Πολιτικά προμελετημένο έγκλημα» η καταστροφή της Μόριας


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Πολιτικά προμελετημένο έγκλημα» η καταστροφή της Μόριας

Η Μόρια, η δομή που στέγαζε έστω υπό άθλιες συνθήκες 13.000 ανθρώπους δεν υπάρχει, όλοι είναι στο δρόμο, χύδην στα γύρω βουνά, επιχειρούν να προσεγγίσουν την πόλη 13.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων άγνωστος αριθμός κρουσμάτων covid-19, είναι προμελετημένο πολιτικό έγκλημα, τους την είχαμε παραδώσει πέρυσι με 5.678 αιτούντες άσυλο, τόνισε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.


«Μιλώντας ανοιχτά και εν γνώσει του τι λέω, πρόκειται για πολιτικά προμελετημένο έγκλημα», είπε ο κ. Μπουρνούς για την πυρκαγιά που ξέσπασε στη δομή. Παραδώσαμε την Μόρια στις 7 Ιουλίου 2019 με 5.678 αιτούντες άσυλο. Την έφτασαν τον Φεβρουάριο, επειδή είναι ιδεοληπτικοί ακροδεξιοί, στις 21.000. Και τώρα πανηγύριζαν που κάνουν «αποσυμφόρηση» μετά από ένα χρόνο καταστροφής και την έχουν φτάσει στις 13.000, ένα ΚΥΤ χωρητικότητας 3.200...

Ο ισχυρισμός για το πολιτικά προμελετημένο έγκλημα, τόνισε σε άλλο σημείο, βασίζεται σε στοιχεία. Υπήρχαν ακριβώς έξω από το ΚΥΤ ιατρεία covid, με το σημαντικότερο να είναι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που έχουν δει 9.000 άτομα και αποφορτίζουν το επιβαρυμένο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Και ο δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Κύτελης, επισήμως υποψήφιος με την στήριξη της ΝΔ, έστειλε την πολεοδομία και έβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και τους αναγκάζει να κλείσουν το ιατρείο covid. Παρέλαβαν ένα άψογο σε εγκαταστάσεις ιατρείο-δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης και δεν το στελέχωσαν με προσωπικό, έμεινε κλειστό και δεν λειτουργεί. Μιλάμε για πολιτικό έγκλημα. Να μας πουν ο Κ. Μητσοτάκης, ο Ν. Μηταράκης, αλλά και ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ Χαρ. Αθανασίου που κρύβεται, που νόμιζε ότι πουλούσε καθρεφτάκια σε ιθαγενείς όταν πρότεινε να πάμε σε ξερονήσια 15.000-20.000 ανθρώπους τότε. Μαζί και οι τοπικοί άρχοντες που εξελέγησαν «χτυπώντας» στα ταπεινότερα ένστικτα και στον φόβο των ανθρώπων, ο δήμαρχος κ. Κύτελης, ο περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης.

Να βγουν να μας πουν σήμερα όλοι αυτοί να μας πουν τι θα κάνουν τώρα, είπε ο κ. Μπουρνούς, αυτοί που έλεγαν ότι αποσυμφόρηση δεν μπορεί να γίνει εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των Μπακογιάννηδων και των λοιπών ακροδεξιών δημάρχων της ΝΔ στην ενδοχώρα. Να βρουν λύση τώρα... να μας πουν εμείς τώρα εδώ τι θα κάνουμε με 13.000 ανθρώπους στο δρόμο, που δεν έχουν πουθενά να κοιμηθούν, πουθενά να σταθούν, με απροσδιόριστο αριθμό κρουσμάτων covid μεταξύ τους. Αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να προσεγγίσουν την πόλη της Μυτιλήνης, των 30.000 ανθρώπων. Και όλα όσα συζητάμε τώρα τα είχαμε θέσει, εγώ πρώτη φορά άτυπα συναντήθηκα με τον κ. Κουμουτσάκο τον Αύγουστο του 2019, τόνισε σε άλλο σημείο. Σήμερα, ως βουλευτής του νομού δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει αυτή  την στιγμή, να σωθούμε από αυτή την κατάσταση ... 13.000 άνθρωποι στο δρόμο, δίπλα σε μία πόλη 30.000. Δεν είμαστε η Αττική με τα 4 εκατομμύρια κατοίκους, δεν ξέρουμε πού θα βάλουμε αυτούς τους ανθρώπους, είναι όλα στάχτη...

Περιέγραψε νωρίτερα το πώς από χτες ξεκίνησαν σημαντικότατες, πάρα πολύ ακραίες συγκρούσεις μέσα στο ΚΥΤ, μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, με αφορμή τα 35 κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στα πρώτα 2.000 τεστ. Τους ανακοινώθηκε ότι πρέπει να πάνε σε καραντίνα μαζί με τις οικογένειές τους, λίγο έξω από το ΚΥΤ, σε μία αποθήκη προς το χωριό Παναγιούδα. Αντέδρασαν, ενώ άλλοι αντέδρασαν εναντίον των «θετικών» κρουσμάτων.

Ο καυγάς έγινε σύγκρουση. Και άρχισαν φωτιές στις παρυφές του ΚΥΤ που κυρίως λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και της κατάστασης που καθιστά δυσπρόσιτο το ΚΥΤ, αλλά και του γεγονότος ότι η Πυροσβεστική είχε άλλα δύο μέτωπα πυρκαγιάς στο νησί και δεν έχει ανεξάντλητο δυναμικό, οδήγησαν στο να έχουν καεί τα πάντα. Μάλιστα, σε άλλο σημείο ανέφερε ότι μόλις οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής και άλλοι της Πολιτικής Προστασίας μπήκαν στο χώρο δέχθηκαν επίθεση, με λοστούς, πέτρες, τούβλα, από τους εξαγριωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, που στο πρόσωπό τους είδαν το πρόσωπο του κράτους. Το είδαν σε ανθρώπους που πήγαν να τους σώσουν. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη για να την ταιριάζει ο καθένας στο δικό του πλαίσιο.

Σχολιάζοντας αναφορά ακροατή και σε ποινικές ευθύνες για την πολιτική και διοικητική ηγεσία, ο κ. Μπουρνούς είπε χαρακτηριστικά ότι «εδώ πια πρέπει να τα συζητήσουμε όλα. Δεν υπάρχουν πια προφάσεις, δεν υπάρχει «δεν ήξερα», «δεν γνώριζα», «ανέλαβα... προχθές», μετράμε 14 μήνες κυβέρνησης ΝΔ.

Έχει καεί ολοσχερώς τόσο το ΚΥΤ όσο και η «Ζούγκλα», το απ` έξω, ανεξέλεγκτο κομμάτι. Κάηκε και η Υπηρεσία Ασύλου, έχουν σωθεί μόνο τα container της Διοίκησης. Έχει καεί μερικώς ακόμη και το Κέντρο Υγείας που δώρισε η ολλανδική κυβέρνηση και είχε μέσα Κλίνες Αυξημένης Φροντίδας και Κλίνες Εντατικής Θεραπείας, αυτό που παρέλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με... ταρατατζούμ, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να προσλάβει προσωπικό, θύμισε ο κ. Μπουρνούς.


θα ακολουθήσει εκτενέστερο κείμενο
 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο