ΥΓΕΙΑ | Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020

Οι κερδοσκόποι των τεστ covid-19 θησαυρίζουν με το υπουργείο Υγείας να... κοιτάει αλλού


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Οι κερδοσκόποι των τεστ covid-19 θησαυρίζουν με το υπουργείο Υγείας να... κοιτάει αλλού

Τον περασμένο Μάρτιο ήδη το μοριακό τεστ covid-19 είχε κοστολογηθεί στα 90 ευρώ αλλά το υπουργείο Υγείας επέτρεψε ιδιώτες να χρεώνουν ως 300 ευρώ, ακόμα και τώρα που η τιμή μπορεί να είναι η μισή δεν έχει ζητήσει ανακοστολόγηση, όπως περιέγραψε η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας - Εργαστηριακής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ Χρυσούλα Νικολάου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη. Για κάποιο λόγο, όλα αυτά θεωρούνται νόμιμα, σχολίασε εξάλλου για την σχέση του Γκ. Μαγιορκίνη με ιδιωτικό κέντρο στο οποίο ανέθεσε τα τεστ η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής.


Από τις 26 Μαρτίου, η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας - Εργαστηριακής Ιατρικής με επιστολές της ζητάει την άμεση και επείγουσα δυνατότητα συνταγογράφησης και αποζημίωσης εξέτασης για μοριακή ανίχνευση covid-19 από τον ΕΟΠΥΥ, όπως περιέγραψε αναλυτικά η κα Νικολάου, ενώ ζητηθεί νωρίτερα και κοστολόγηση της εξέτασης από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Η κοστολόγηση έγινε, πήγε στο υπουργείο Υγείας και... παρέμεινε εκεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, ουδέποτε πήγε στον ΕΟΠΥΥ και ουδέποτε δέχθηκαν να αποζημιώνεται, ώστε να υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, όχι στον οποιονδήποτε... «Φυσικά, δεν λάβαμε απάντηση» μετά την πρώτη επιστολή, συνέχισε, επανήλθαμε και κοινοποιήθηκαν οι επιστολές και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας. Ποτέ δεν είχαμε απάντηση.

Τον Μάρτιο, όταν γίνονταν όλα αυτά, το κόστος του τεστ στον ιδιωτικό τομέα έφτανε από 160 ευρώ ως και 300 ευρώ. Όπως είπε η κα Νικολάου, η ειδική επιτροπή στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας τότε έκανε μία καλή, αντικειμενική κοστολόγηση στα 90 ευρώ. Τώρα, αν το υπουργείο Υγείας ζητήσει ανακοστολόγηση, όλα αυτά θα διαφοροποιηθούν. Τώρα, έχουν όλες οι βιοτεχνολογικές εταιρείες μηχανήματα. Και αυτό πρέπει, να είναι όλες προσβάσιμες από τα νοσοκομεία, όχι να γίνει κεντρικός διαγωνισμός, δεν μπορεί μία εταιρεία να καλύψει όλη την Ελλάδα. Γι` αυτό π.χ. δεν μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΚΕΑ, όπως σημείωσε.

Έχει πέσει το κόστος και των αντιδραστηρίων και των μηχανημάτων. Δεν είμαι έτοιμη να το κοστολογήσω, ξεκαθάρισε η κα Νικολάου, αλλά σχολίασε ότι η τιμή θα ήταν «κάπου εκεί» στο μισό της προηγούμενης κοστολόγησης και «σίγουρα θα αλλάξουν τα δεδομένα και σίγουρα είναι υπέρ της Πολιτείας».

Η κα Νικολάου σε ερώτηση εάν πρέπει να υπάρξει παρέμβαση εισαγγελέα στην υπόθεση της ανάθεσης των τεστ από την Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής σε ιδιωτικό κέντρο με το οποίο είχε σχέσεις ο κ. Μαγιορκίνης, απάντησε χαρακτηριστικά «ναι, γιατί δεν έχει γίνει και τίποτα, δεν άλλαξε κάτι, ούτε από το Κέντρο απομακρύνθηκαν ούτε ο κ. Μαγιορκίνης έπαψε να είναι ο εκπρόσωπος Τύπου, χτες τον είδαμε στην τηλεόραση ... Για κάποιο λόγο όλα αυτά θεωρούνται νόμιμα».

Έχετε ακούσει να αναφέρονται ποτέ οι ιατροί βιοπαθολόγοι, αναρωτήθηκε σε άλλο σημείο, την ώρα που έχουν στρατευτεί όλες οι ειδικότητες στη μάχη κατά της πανδημίας; αναρωτήθηκε η ίδια; Που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εργαστηριακής διάγνωσης, που είναι κομβικής σημασίας για την κλινική αντιμετώπιση. Μιλάμε για τα τεστ, την δουλειά των ιατρών βιοπαθολόγων. Και γίνονται προσλήψεις επικουρικών, συνέχισε η κα Νικολάου. Έχει γίνει καμία τοποθέτηση ιατρού βιοπαθολόγου όταν τα νοσοκομεία έχουν τρομακτικές ελλείψεις; Θα μπορούσε κάθε νοσοκομείο να καλύπτει τις ανάγκες του σε τεστ, με πρόσληψη βιοπαθολόγου και με ένα μηχάνημα. Δεν ανεβάζει αυτό το κόστος. Αντί να βάζει σε σακούλες τα δείγματα, να βρει πού θα τα στείλει...




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο