ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020

Κ. Μάρκου: Το δημόσιο πανεπιστήμιο υφίσταται διωγμό από την κυβέρνηση


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Κ. Μάρκου: Το δημόσιο πανεπιστήμιο υφίσταται διωγμό από την κυβέρνηση

«Στο Κόκκινο Πάτρας» μίλησε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Μάρκου για το άνοιγμα των σχολείων, για τις ελάχιστες θέσεις μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, για το οικονομικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, αλλά και για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας.


Την ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας μετέφεραν στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σ. Αναγνωστοπούλου και Κ. Μάρκου σε συνάντηση, που είχαν μαζί του. Η ανησυχία είναι έκδηλη όχι μόνο για τα υγειονομικά μέτρα και να αυτά μπορούν να εφαρμοστούν στη σχολική κοινότητα, αλλά και για το αν το Υπουργείο Παιδείας έχει προχωρήσει στην πρόσληψη του απαιτούμενου εκπαιδευτικού προσωπικού για την κάλυψη των κενών στα σχολεία της χώρας.

«Διορίστηκαν οι αναπληρωτές καθηγητές, αλλά οι μετακινήσεις των μονίμων καθηγητών δεν είχαν γίνει, με αποτέλεσμα δεν ήταν σαφές το που επρόκειτο να καλύψουν τα κενά. Προσέξετε πως το πράγμα γίνεται δυσκίνητο και αναποτελεσματικό. Ετέθησαν σε κάποιες θέσεις προσωρινές, τώρα κάνουν τις μετακινήσεις των μονίμων και μετά θα πάρουν τους αναπληρωτές από εκεί, που είναι προσωρινά, για να καλύψουν τα πραγματικά κενά. Αν είναι δυνατόν αυτή να είναι στοιχειώδης λειτουργία ορθολογισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά για τα υγειονομικά μέτρα στα σχολεία, ο κ. Μάρκου σχολίασε ότι «οι αντιφάσεις και τα ελλείμματα αυτής της προετοιμασίας δημιουργούν έδαφος να εισέλθουν απόψεις (εννοώντας τις αντιδράσεις γονέων για χρήση μάσκας στις σχολικές αίθουσες). Εμείς είμαστε σαφής ότι η μάσκα είναι ένα μέτρο προστασίας, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Το μέτρο αυτό πρέπει να συνοδευτεί και από άλλα μέτρα, όπως αποστάσεις, αίθουσες, καθαρίστριες, ο αριθμός των εκπαιδευτικών, ούτως ώστε να πει κανείς ότι έχει ένα αποτελεσματικό αμυντικό μηχανισμό και περιμένει κάποιος ότι θα λειτουργήσει» επισήμανε.

Ερωτηθείς για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να ανακοινώσει φέτος 205 θέσεις για την πρόσληψη μόνιμων μελών Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού στα Πανεπιστήμια για το φετινό ακαδημαϊκό έτος, με το Πανεπιστήμιο Πατρών να λαμβάνει μικρή μερίδα του λέοντος από αυτές τις προσλήψεις , με μόνο 12 θέσεις μελών ΔΕΠ.

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο υφίστατο διωγμό από την κυβέρνηση» απάντησε ο Κ. Μάρκου και θύμισε ότι έως τον Αύγουστο του 2018 υπήρχαν περιορισμοί από τους θεσμούς για τις προσλήψεις και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όμως εκείνη την χρονική περίοδο «η Ιατρική Σχολή του ΑΕΙ της Πάτρας πήρε μέλη ΔΕΠ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά από 10 χρόνια. Τώρα η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία, αλλά στα πλαίσια στρατηγικής», εφόσον σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι λένε ότι «δεν είναι καλά στην κατάταξη το πανεπιστήμιο, πώς να είναι όταν από κάθε πλευρά το υπονομεύεις;» διερωτήθηκε.

Ερώτηση στη Νίκη Κεραμέως κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -με πρωτοβουλία του βουλευτή Αχαΐας, Κώστα Μάρκου- αναφορικά με την ύποπτη εξαφάνιση των βιβλίων απουσιών από το Κολλέγιο Αθηνών κατά τη σχολική χρονιά το 2017 – 2018. «Πρώτη φορά γίνεται κάτι τέτοιο από την διεύθυνση του σχολείου, το Κολλέγιο κατέστρεψε τα απουσιολόγια και έτσι κάποιοι μαθητές -δημοσιογραφικό ρεπορτάζ λέει ότι είναι και μαθητές γόνοι επιφανών και πολιτικών οικογενειών- δεν έχασαν την τάξη, και το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί. Είναι η αριστεία της νέας τάξης πραγμάτων αυτή».

Στη συνέλευση των αγροτών της Δυτικής Αχαΐας έδωσαν το παρόν οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Σ. Αναγνωστοπούλου και Κ. Μάρκου, καθώς η αγροτική παραγωγή έχει πληγεί από τον κορονοϊό. Πολλά προϊόντα σάπισαν στα χωράφια, εξαιτίας της χαμηλής τιμής πώλησης, αλλά και το κλείσιμο των συνόρων, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να μην τα εξάγουν στο εξωτερικό, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Για αυτό τον λόγο αποφάσισαν οι αγρότες να συστήσουν μια επιτροπή (δήμος, περιφέρεια, βουλευτές) και να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να του εκθέσουν τα αιτήματά τους και να λάβουν διαβεβαιώσεις για οικονομική στήριξη.

«Στο θέμα της πατάτας των παραγωγών, που φάνηκε ότι θα υπήρχε κάποια βοήθεια, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτε. Θα πρέπει να γίνει αυτή η μαζική κινητοποίηση των αγροτών και να εκφραστεί. Θα μου πείτε περιμένετε τίποτα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Κατά τη γνώμη μου περιμένω το καλύτερο δυνατό, που θα μπορούσε να γίνει, λόγω της κινητοποίησης των αγροτών. Πάντως το αποτέλεσμα αυτή την στιγμή είναι μηδέν».

Τέλος, για τα όσα συζητήθηκαν στην Βουλή προ ημερησίας διάταξης για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο Κ. Μάρκου τόνισε ότι «η κατάσταση, που παρουσιάστηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο δεν ήταν η πραγματική, αλλά πλασματική» και πρόσθεσε ότι «τώρα γίνονται περισσότερα τεστ και είναι πιο ευαισθητοποιημένη η κοινή γνώμη και οι υγειονομικοί φορείς, αλλά δεν είναι σε τόσο μεγάλη διαφορά από τον Ιούλιο. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, ήταν άσχημα και τον Ιούλιο και τώρα, όμως τότε κατά κάποιο τρόπο είχε σκεπαστεί το πρόβλημα κάτω από το χαλί». Υπάρχει όμως ένα επιπλέον πρόβλημα, «η εποχική γρίπη και η οποία θα μπερδέψει τα πράγματα, όσον αφορά και επιβάρυνση ανθρώπων από πλευράς υγείας, αλλά και από πλευρά ανίχνευσης περί τίνους πρόκειται. Αυτό είναι ένα στοιχείο, που είναι ξεκάθαρο και θα υπάρξει επιβαρυντικά».




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο