ΚΟΙΝΩΝΙΑ | Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020

«Κοιμήθηκαν 13.000 άνθρωποι στις άκρες των δρόμων»


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

«Κοιμήθηκαν 13.000 άνθρωποι στις άκρες των δρόμων»

Χωρίς φαγητό, χωρίς νερό, χωρίς πρόσβαση σε υποδομές υγιεινής, 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες με όσα υπάρχοντα μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους από το φλεγόμενο ΚΥΤ της Μόριας διανυκτέρευσαν στις άκρες των δρόμων, η ανησυχία είναι μεγάλη στην Λέσβο που ήδη είχε το προηγούμενο διάστημα αύξηση κρουσμάτων covid-19, περιέγραψε η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Με πυξίδα στον Πολίτη» Εριφύλλη Χιωτέλλλη Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.


Το βράδυ της Τετάρτης στη Λέσβο 13.000 άνθρωποι κοιμήθηκαν στις άκρες των δρόμων, όπου έβρισκε ο καθένας, μικρά παιδιά χωρίς φαΐ, χωρίς νερό, χωρίς να νοιαστεί κανείς πού θα πάνε, για τουαλέτα, για να πλυθούν, είπε η κα Χιωτέλλη.

Η αγωνία στον ντόπιο πληθυσμό, σημείωσε, είναι πάρα πολύ μεγάλη, πολλοί κυκλοφορούν στην πόλη και κάποιοι είναι τα θετικά περιστατικά covid-19 που διαγνώστηκαν και οι επαφές τους. Πλέον έχουν αναμιχθεί και με τον υπόλοιπο προσφυγικό πληθυσμό και με τον ντόπιο, να πάρουν κάτι να φάνε, να πιουν έναν καφέ. Και ήδη στο νησί και πριν τα γεγονότα αυτά είχαμε αύξηση κρουσμάτων, ήμασταν στις πρώτες θέσεις σε επίπεδο κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Οι κάτοικοι της Μόριας έχουν ενοχληθεί από τους λίγους ακροδεξιούς που δρουν στο νησί, γιατί πολλές φορές είναι αυτοί που γίνονται αιία να ξεσπούν φασαρίες. Δρούσαν όλο αυτό το διάστημα και μπροστά στα μάτια της ΕΛΑΣ, έκαναν «ελέγχους» και τα περιπολικά ήταν δίπλα. Σχηματίστηκαν δικογραφίες, αλλά δεν παρενέβαιναν εκείνη την ώρα για να σταματήσουν αυτό που συνέβαινε. Είναι διάχυτη στο νησί η υποψία της ευθύνης αυτών των συγκεκριμένων ατόμων για γεγονότα στο παρελθόν, όπως και τα γεγονότα τώρα. Μένει να το ερευνήσει η ΕΛΑΣ και να αποδώσει Δικαιοσύνη ο εισαγγελέας.

Αλλά αυτό που συνέβη στην Μόρια, να μην τολμήσει κανείς να πει ότι δεν ήξερε ότι θα συμβεί... όταν 200 άτομα έχουν μία τουαλέτα ή μία βρύση ανά 100. Και ο μεγάλος πληθυσμός δεν είναι μέσα στο ΚΥΤ, αλλά έξω, στα λιοχώραφα, στις παράγκες. Τόσο πυκνοκατοικημένα που με το ζόρι περνούσαμε να μοιράσουμε βοήθεια... Πώς θα τηρήσουν αποστάσεις αυτοί οι άνθρωποι, συνθήκες καθαριότητας; Από τότε το λέγαμε, να οδηγηθούν σε μικρές δομές στην ενδοχώρα.




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο