ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαίας καταγγέλλουν ότι ανακάλυψαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με ημερομηνία 14/07/2020 και τίτλο «Διασφάλιση ομοιογενούς και συνεχούς απόκρισης των Δημόσιων Δομών Υγείας σε Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο επίπεδο ιδιαίτερα κατά την παρούσα Υγειονομική Κρίση του COVID-19 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», όπου οι δικαιούχοι (Υπ. Υγείας- 6η ΥΠΕ) έχουν τη δυνατότητα ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου ,συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ, διάρκειας 2 ετών, το οποίο περιλαμβάνει κάλυψη μισθολογικών αναγκών 15 θέσεων επικουρικών γιατρών και 330 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού, που προσλήφθηκαν στις υγειονομικές δομές της Δυτ.Ελλάδας για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας.
Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα ήταν η υποβολή προτάσεων μέσω του ΟΠΣ ΕΣΠΑ από την 20/07 έως και 04/09.
Φαίνεται ότι υπήρχε η δυνατότητα χρηματοδοτικής κάλυψης των απλήρωτων έως τώρα επικουρικών γιατρών και λοιπών υγειονομικών και οι νοσοκομειακοί γιατροί διερωτώνται αν η 6η ΥΠΕ έκανε τις απαραίτητες ενέργειες να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και να το έπραξε, γιατί η μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών παραμένει ακόμα και σήμερα στον αέρα;
«Θα έπρεπε από άλλους προϋπολογισμούς να πληρωθούν από το νοσοκομείο, από έκτακτη επιχορήγηση και να μην αποδίδεται η καθυστέρηση αυτή, στο ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος είναι από ΕΣΠΑ. Δεν υπάρχει δικαιολογία για την καθυστέρηση αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Γιαννόπουλος, έστω και αν κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες έμπαιναν εμπόδιο στην έγκυρη πληρωμή από το ΕΣΠΑ.
Ακόμη και τώρα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επικουρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας, που παραμένει απλήρωτος ξεκαθάρισε ο πρώην γ.γ. του Υπουργείου Υγείας, «όχι μόνο στην 6η ΥΠΕ, αλλά και σε άλλες της Βόρειας Ελλάδας και σε κάποια νοσοκομεία της Αττικής. Άνθρωποι, που μπήκαν να εργαστούν στα νοσοκομεία από τον Μάρτιο, ακόμα παραμένουν απλήρωτοι. Μπήκαν για να στηρίξουν το σύστημα Υγείας σε μια δύσκολη κατάσταση της πανδημίας».
Για την επιδημιολογική εξέλιξη του κορονοϊού και αν το σύστημα Υγείας μπορεί τους επόμενους μήνες να αντέξει μια πιθανή πίεση αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού, αλλά και ασθενών, που θα προσληφθούν από την εποχική γρίπη, ο Γιώργος Γιαννόπουλος απάντησε για τις κλίνες ΜΕΘ ότι «είμαστε σχετικά καλά, είμαστε κατοχυρωμένοι για να προστατευθούμε από μια απότομη έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού». Από την άλλη όμως οι υπόλοιπες πλευρές του ΕΣΥ, που θα έπρεπε να στηριχθούν, προκειμένου το σύστημα συνολικά να μπορεί να ανταπεξέλθει «δεν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, πχ για τα πρωτόκολλα του υγειονομικού προσωπικού, για να μην έχουμε κρούσματα, αλλά κυρίως, δεν έχει ενισχυθεί ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προκειμένου να απαλλαγούν τα νοσοκομεία από περιστατικά, αλλά επιπλέον προσωπικό δεν υπάρχει. Επίσης, έχουμε χρόνια ασθενείς, οι οποίοι δυσκολεύονται ακόμα και σήμερα να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία».
Επειδή η εποχική γρίπη θα επιβαρύνει τις ΜΕΘ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, «θα πρέπει να υπάρξει μια πιο ενισχυμένη στρατηγική μαζικού εμβολιασμού για την εποχική γρίπη, προκειμένου να μην προστίθενται κρούσματα γρίπης ή άλλων εποχικών ιώσεων, στην επίπτωση του κορονοϊού».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ. Τσουκαλάς: Για να σώσεις το σπίτι σου ζητούν να το πληρώσεις δύο φορές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11 Σεπ 2020
Κ.Αρβανίτης: Η Γιόχανσον δήλωσε πως η Ελλάδα δεν ζήτησε απ’την ΕΕ μετεγκατάσταση προσφύγων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση είναι και δεξιά και αδέξια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11 Σεπ 2020
Όπως το 2015 στην κάλπη, την Άνοιξη με τα voucher, η επικοινωνία τους θα ξανακαταρρεύσει
ΥΓΕΙΑ | 11 Σεπ 2020
Δ. Κατσίμπα: Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χειρότερη από την έναρξη της πανδημίας
Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο