ΠΕΡΙΦΕΡEΙΑ | Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020

Θ. Γαλιατσάτος: Ο τουρισμός στα Ιόνια Νησιά δέχθηκε πίεση από την υγειονομική κρίση


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

 

 

 

Ακούσε τώρα Live

Ειδήσεις - Ενημέρωση - Πολιτισμός

Θ. Γαλιατσάτος: Ο τουρισμός  στα Ιόνια Νησιά δέχθηκε πίεση από την υγειονομική κρίση

«Πολλές φορές αξιώσαμε η περιφέρεια Ιονίων Νήσων να έχει ένα συντονιστικό ρόλο» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» ο πρώην περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, αναφορικά με την διαχείριση των υγειονομικών μέτρων και τους ελέγχους για τον εισερχόμενο τουρισμό, αλλά, όπως καταγγέλλει, υπήρξαν πολλές αστοχίες.


Στην Κέρκυρα, ενώ άνοιξε το λιμάνι και δεχόταν πλοία από το εξωτερικό, για μεγάλο διάστημα δεν υπήρχε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, όπως δήλωσε, ο κ. Γαλιατσάτος. «Με διαταγή του διοικητή της 6ης ΥΠΕ εντέλλονταν υγειονομικοί υπάλληλοι από τα νοσοκομεία ή τα κέντρα υγείας ή στερούνταν υπάλληλοι από άλλες δομές, που μπορούσαν να παίξουν ανασχετικό ρόλο στον κορονοϊό και στην καθημερινότητα της δημόσιας υγείας, για να πηγαίνουν στο λιμάνι της Κέρκυρας και να κάνουν την δουλειά του ΕΟΔΥ. Υπήρχαν μια σειρά ζητήματα, που η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα έπρεπε να παίξει τον ρόλο της, κάτι, που δεν συνέβη, διότι η ίδια η περιφερειάρχης και όλη η ομάδα της, έχουν την λογική αν το λέει η κυβέρνηση αυτό ακολουθούμε. Όμως αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι πάντα αυτό, που εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών μας».

Μεγάλες τουριστικές απώλειες είχε τη φετινή σεζόν η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αφού οι επισκέπτες άλλων χωρών, που την επέλεξαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ήταν σχεδόν οι μισοί από την περσινή τουριστική χρονιά, κι αυτό εξαιτίας του κορονοϊού.

«Επηρέασε όλα τα νησιά του Ιονίου, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, αλλά και τα υπόλοιπα. Δυστυχώς όμως έχουμε και την εφαρμογή των μέτρων στα καταστήματα εστίασης (κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα), όπου αυτό, δημιούργησε νέες δυσκολίες σε επιχειρηματίες, εργαζόμενους, και αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα» επισήμανε ο κ. Γαλιατσάτος και πρόσθεσε ότι ανακόπηκε ακαριαία η τουριστική κίνηση στη Ζάκυνθο «από Αγγλία, Ολλανδία με τους αποκλεισμούς, που δέχθηκαν. Μπορεί και την επόμενη χρονιά να έχουμε ανάλογη συμπεριφορά, που θα πλήξει την επισκεψιμότητα».

Η παράταξη του πρώην περιφερειάρχη στις συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου Ιονίων Νήσων ζητούσε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς ακριβώς γίνονταν οι έλεγχοι για τον κορονοϊό, από πλευράς των κλιμακίων στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια και λιμάνια), «για να σιγουρευτούμε κι εμείς, ότι πράγματι οι έλεγχοι ήταν αξιόπιστοι, ότι ήταν σε μεγάλη κλίμακα, ήταν αποτελεσματικοί, και παρείχαν την αίσθηση της ασφάλειας, που μας έλεγε από την αρχή η περιφερειάρχης ότι τα Ιόνια Νησιά θα έχουν μια εικόνα ασφαλούς προορισμού. Τελικά ότι όλα ήταν μόνο λόγια», ειδικά στην περίπτωση της Ζακύνθου.

«Οι 47, που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό επιστρέφοντας στην χώρα τους, φάνηκε ότι αυτοί ασθένησαν στην Ζάκυνθο, χωρίς να είναι σίγουρο. Από αυτούς δεν είχε ελεγχθεί κανένας κατά την είσοδό τους στο νησί. Για αυτό επιμέναμε πάρα πολύ στον έλεγχο στις πύλες εισόδου. Λέγαμε πόσοι έλεγχοι γίνονται καθημερινά; Μας έλεγαν 250 και την επόμενη ημέρα από 0-250». Μάλιστα υπήρχαν μαρτυρίες, όπως λέει ο κ. Γαλιατσάτος, ανθρώπων, που εργάζονταν στο αεροδρόμιο Ζακύνθου, που έλεγαν ότι κάποιες μέρες για διάφορους λόγους, «δεν γίνονταν καθόλου έλεγχοι ή ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα τους ενός χεριού. Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούσε να ελεγχθεί ο εισερχόμενος πληθυσμός και να έχουμε ακριβή αποτελέσματα» ξεκαθάρισε.

 




 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την περιήγησή σας. Περισσότερες πληροφορίες Κλείσιμο